Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Ruzie om Waterloo

11 maart 2013 [412] Olivier Keun

In de Belgische politiek is een relletje nooit verder dan een deur weg. Nu is er weer gedoe rond de viering van het twee-eeuwenfeest van de Slag bij Waterloo, op 8 juni 2015. De N-VA is kwaad omdat ze het een Waals onderonsje vinden. Twee jaar geleden nam het Vlaamse Ministerie van Toerisme contact op met de Waalse collega's om de herdenking te coördineren. Nou ja, contact, contact....

De Slag bij Waterloo (eigenlijk bij Eigenbrakel, maar dat bekt niet in het Duits, Frans of Engels) deed de hele kaart van Europa hertekenen, eigenlijk van de hele wereld want de koloniale mogendheden hadden tentakels tot ver buiten ons continent.
Uiteraard bemoeien vooral de landen die destijds fel aan de slag meededen, zich met de viering. Dat zijn Duitsland (Pruisen en Hannover), Engeland, Frankrijk en Nederland. De huidige hertog van Wellington, jawel die, coördineert nu de feesten. De Waalse regering reserveerde vast veertig miljoen euro om de site helemaal in te richten op de toestroom van de massaa’s en om alles voorzieningen tiptop bij de moderne tijd te brengen. Yves Vandercruyssen, schepen van Toerisme ter plaatse, houdt de touwtjes strak in handen; hij rekent op zeker een half miljoen toeristen, dus wil hij niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Zo worden staatshoofden verwacht en uiteraard alle kopstukken uit de Belgische politiek. Maar daar wringt nu juist de schoen. De N-VA vraagt hardop waarom de Vlaamse minister van Toerisme dit Waalse feestje moet opleuken. Ook CD&V’er Johan Sauwens vindt het maar niks: Waterloo ligt niet in Vlaanderen, wij hebben wel andere dingen aan ons hoofd dan het lot van een Franse dictator. Nog erger werd het toen ook Peter De Wilde, baas van Toerisme Vlaanderen, vraagtekens zette bij het nut van de herdenkingen. Hij stelt voor om koning Willem I te herdenken in 2015. Anderen wijzen er fijntjes op dat vooral de N-VA toch wildenthousiast zou moeten zijn bij de nederlaag van de Fransman. Op de achtergrond speelt uiteraard mee dat de Walen weer vinden dat de herdenkingen rond de Eerste Wereldoorlog bijkans door de Vlamingen worden geclaimd als exclusief West-Vlaams.
Koen Aerts van de universiteit van Gent kijkt het allemaal hoofdschuddend aan. Volgens hem moeten politici zich niet bemoeien met historische herdenkingen, dat geeft maar trammelant en leidt af van de kern van de zaak. Maar goed, de scheidslijn tussen politiek en de realiteit van alledag kan in België in om het even welk onderwerp aanleiding zijn voor een knallende ruzie.
Wordt zonder twijfel vervolgd: nog twee jaar kissebissen.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder