Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Geschiedenisprijs Vlaanderen 2012

11 maart 2013 [412] Olivier Keun

De shortlist van de Davidsfonds Geschiedenisprijs 2013 is bekend. Die prijs gaat naar de (levende) persoon die zich het afgelopen jaar het meest verdienstelijk heeft gemaakt voor de popularisering van geschiedenis. De Davidsfonds Geschiedenisprijs wordt voor de tweede keer uitgereikt in het kader van De Nacht van de Geschiedenis van Davidsfonds Evenementen, die dit jaar op dinsdag 19 maart plaatsvindt. De laureaat wordt bekendgemaakt op zondag 17 maart 2013.

De shortlist van de tweede Davidsfonds Geschiedenisprijs is bekend. De zes kandidaten die op de shortlist staan zijn (in alfabetische volgorde):
–Piet Chielens (zie foto) voor de vernieuwing van het In Flanders Fields-museum (Ieper), –Marc Reynebeau voor het boek Katholiek Vlaanderen,
–Sven Speybrouck voor de programma’s Interne keuken/Publiek Geheim,
–Peter Vandekerckhove voor de documentaire  Meneer de Burgemeester,
–Herman Van Goethem voor de vernieuwing van museum Kazerne Dossin Mechelen en –Marc Waelkens voor de tentoonstelling Sagalassos, City of Dreams in het Gallo-Romeins Museum (Tongeren).
Aan de prijs is een symbolisch bedrag van 2.013 euro verbonden, een bedrag dat elk jaar met een euro wordt vermeerderd. De laureaat van de Davidsfonds Geschiedenisprijs wordt op zondag 17 maart bekendgemaakt.

De Davidsfonds Geschiedenisprijs wordt uitgereikt in het kader van de 11de Nacht van de Geschiedenis, één van de grootste erfgoedevenementen van Vlaanderen. Op dinsdag 19 maart 2013 programmeren zo’n 245 Davidsfonds afdelingen en erfgoedverenigingen hun meest verrassende geschiedenisactiviteit rond het overkoepelende thema vakmanschap. Vakmannen en vakvrouwen maakten vaak een boeiend stukje geschiedenis mee en gaven hun kennis door van generatie op generatie. Soms is hun beroep met uitsterven bedreigd. Davidsfonds Evenementen geeft daarom een platform aan verschillende vaklui en brengt een rijk historisch aanbod met o.a. glasblazers, chocolatiers, instrumentenbouwers, fietsenmakers, vliegtuigbouwers, mosterdmakers, orgelbouwers, molenmakers en graffitikunstenaars.

Tijdens De Nacht van de Geschiedenis verschijnt bovendien ook het nieuwe fotoboek Hands on van topfotograaf Marco Mertens waarin vijftien vaklui hun levens- of generatieverhaal vertellen. Het is tegen kortingstarief te koop tijdens De Nacht van de Geschiedenis en wie er nog geen heeft, krijgt er een gratis Davidsfonds Cultuurkaart bij.  Op een beperkt aantal plaatsen kunnen de deelnemers ook genieten van een gratis OMER.-receptie van Brouwerij Bockor uit Bellegem.

Alle info over De Nacht van de Geschiedenis en het volledige programma vindt u via www.davidsfonds.be/nacht. Of volg De Nacht via www.facebook.com/davidsfondsevenementen of www.twitter.com/davidsfonds (of #nacht2013).


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder