Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Ambachten in Maaseik

11 maart 2013 [412] Olivier Keun

Maaseik richt graag de aandacht op het rijke erfgoed van de stadje. Dit jaar wordt podium geboden aan een aantal gerenommeerde, artistieke ambachten. Te gast zijn namelijk de leden van de vereniging 'Pearls of Craftsmanship', in het kader van de Vlaamse Nacht van de Geschiedenis, op 19 maart.

Geïnteresseerden voor deze Davidsfonds-activiteit maken kennis met bekwame vaklui die naast een bijzondere artisanale kennis van historisch gegroeide traditionele toepassingen het vermogen bezitten om deze vakkennis ook te vertalen naar eigentijdse originaliteit. De bezoekers ontmoeten een groep van vakmensen die van duurzaamheid en traditie hun passie hebben gemaakt. Het zijn stuk voor stuk parels van artisanale beroepen die met hun originaliteit en breed perspectief weten te prikkelen en te inspireren.

Deelnemers
-A CE SOIR: Maatpakken en hoeden (Hotel Van Eyck)
-Angel Barrero: Marmer decoratie technieken (Apotheekmuseum)
-Atelier TRATTEGGIO: Kunstrestauratie (KBC)
-Eddie Van Hoef: Schildertechnieken (John Selbachmuseum)
-EMYSFEER: Stoffeerster (John Selbachmuseum)
-Pascal Mestrom: Restauratie Kroonluchters (De Beurs)
-Patrick Damiaens: Houtornamentist (Hotel Van Eyck)
-Apotheekmuseum: (Apotheekmuseum, Musea Maaseik)
-Peter Croonenberghs: Hoe bier brouwen? Met o.a. de Jan Van Eyck Tripel (Zaal Van Eyck)
-Speelgroep Van Eyck (in Zaal Van Eyck): sketsch van Herman Hendrikx (Zaal Van Eyck)

Aanmelden en vertrek: stadhuis Maaseik tussen 18.00 en 18.30 uur.
Prijs: € 12 (€ 10 voor de leden van de organiserende verenigingen)
Informatie en inschrijvingen voor 17 maart 2013 via: maaseik@davidsfonds.net
of telefonisch via +32 89 56 68 86.
De inschrijvingen zijn pas definitief na voorafgaande overschrijving op:
453-4019391-92, IBAN: BE12453401939192, BIC: KREDBEBB van het Davidsfonds-Maaseik.
http://www.maaseik.davidsfonds.be


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder