Stelling

Antisemitisme is een onuitroeibaar menselijk defect

Stem

Agenda

Topstukken in perspectief
p donderdag 21 maart opent journalist en presentator Jort Kelder de tentoonstelling ‘Topstukken in perspectief – Van Plakkaat van Verlatinge tot Abdicatie’ in het Nationaal Archief in Den Haag. Aanleiding voor deze expositie is de verkiezing van het Plakkaat tot het Pronkstuk van Nederland.
Cold Case Hammarskjöld
Begin april komt de film ‘Cold Case Hammarskjöld’ in de bioscopen. De Deense regisseur Mads Brügger en de Zweedse privédetective Göran Björkdahl onderzoeken de mysterieuze dood in 1961 van VN-secretaris Dag Hammarskjöld. De Zweed streed voor Congo’s onafhankelijkheid en maakte zich daarmee gehaat in het Westen.

Afkoop Scheldetol 150 jaar

11 maart 2013 Anneke Dekker

De haven werd na de val van Antwerpen in 1585 gefnuikt door de tolbarrière die de Admiraliteit van Zeeland afdwong. Pas met de Franse overheersing werd de Schelde vanaf 1796 tolvrij. Het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden bestendigde de groei van de haven. De Belgische secessie van 1830 betekende een nieuwe blokkade van de Schelde door Nederland. Tussen 1839 en 1863 konden schepen alleen naar en van Antwerpen varen indien ze tol betaalden.

Die transitbelasting kregen de buitenlandse rederijen wel terugbetaald door de Belgische overheid. Diplomatiek overleg tussen Nederland en België resulteerde in het verdrag van 12 mei 1863. Daarbij beloofde de Nederlandse staat om voor eeuwig geen scheepvaartrechten op de Schelde meer te innen mits een afkoopsom van 17.141.640 gulden. België betaalde ongeveer een derde; de rest werd voornamelijk betaald door Groot-Brittannië en 24 andere landen en vrijsteden. Om de concurrentie tussen de havens van Antwerpen en Rotterdam niet scheef te trekken, werd bepaald dat de loodsgelden aan elkaar zouden gekoppeld worden.
De afkoop van de Scheldetol werd op 1 en 2 augustus gevierd in Antwerpen en het in Antwerpen gebouwde klipperfregat Marnix van Sinte-Aldegonde voer op 1 augustus 1863 als eerste schip tolvrij uit. De Belgische regering hoopte met de afkoop van de Scheldetol de Antwerpse antibelgicistische Meetingpartij (tevergeefs) de wind uit de zeilen te nemen.
In 1883 werd op het Marnixplein in Antwerpen een standbeeld, naar ontwerp van architect Winders, opgericht om twintig jaar tolvrije Schelde te vieren. Tegelijkertijd paste het in de opsmuk van het Zuid voor de Wereldtentoonstelling van 1885.
(Harry van Royen)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Rennersretoriek

Vlaanderen mag zich opmaken voor de organisatie van het honderdste wereldkampioenschap wielrennen, in 2021. Een meer dan terechte beslissing. Geen streek ter wereld heeft zovele wielerhelden én commentatoren voortgebracht die met kennis van zaken, vindingrijkheid, verbeeldingskracht én enthousiasme de dramatiek van de koers wisten te beschrijven.

Lees verder

Kroniek

Stoom en rook

Tweehonderd jaar geleden begon de eerste oceaanoversteek met aandrijving van een stoommachine. Nou ja, stoom… Het grootste deel moest worden gezeild. De ‘Savannah’ was de droom van Moses Rogers, die wel eens wat spannenders wilde dan steeds maar een kustvaarder besturen.

Lees verder

Heilige van de week

Quirinus van Neuss

30 maart († tussen 117 en 130) Quirinus is een Romeinse familienaam en betekent hij die de lans zwaait. Quirinus wordt tot het christendom bekeerd door paus Alexander I en onder keizer Hadrianus onthoofd. Zijn relieken worden door paus Leo IX aan zijn zuster Gepa van de benedictinessenabdij van Neuss (Rijnland) geschonken. Sindsdien wordt hij in het Duitse Rijnland als helper in nood aangeroepen en vereerd. Moderne namen, afgeleid van Quirinus: Corijn, Korijn, Krien, Krieno, Krine, Krijn, Kryn, Krijnardus, Krijno, Quirien, Quirijn, Grein, Krein, Krien, Krienes, Krina, Krine, Quirina, Quirien, Quirina, Quirijna

Lees verder