Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

De man met het foute plan

27 februari 2013 [412] Olivier Keun

Het zal je maar gebeuren: vind je op paaszondag 1722 een volstrekt uniek eiland in de Stille Oceaan, word je even later door je bloedeigen landgenoten na een helse overlevingstocht als een kaper gearresteerd en vanuit Batavia geretourneerd naar het moederland. Dat was het lot van al wie clandestien het octrooigebied van de Verenigde Oost-Indische Compagnie binnen drong, mocht hij nog uit een onmogelijke richting aan komen varen zoals Jacob Roggeveen.

Het mythische Zuidland, dat de wereld zogenaamd in evenwicht hield, had de Middelburger niet gevonden. Zijn missie werd als een mislukking beschouwd, de man die Paaseiland ontdekte werd geen naam als een klok. Roggeveen had niets van een wereldvaarder: hij was jurist en notaris, en toen hij in 1721 aan het hoofd van drie schepen in opdracht van de WIC van Texel wegvoer, was hij de zestig al voorbij.Van zijn levensloop was weinig bekend, niet eens een portret; het maakte hem al even mysterieus als Paaseiland zelf met zijn reuzengrote voorouderbeelden. Wie meer over Roggeveen wou weten, mocht zelf op ontdekking trekken. Daar komt nu eindelijk verandering in. Roelof van Gelder is voluit op zoek gegaan naar die half vergeten, intellectuele avonturier. Met grondige research beschrijft de auteur Roggeveens afkomst, zijn vader die als eerste het plan voor de expeditie opvatte, zijn bewondering voor Spinoza, zijn conflict met de gereformeerde kerk, de verbanning uit Middelburg en zijn verblijf in Batavia als jurist in dienst van de VOC. Vervolgens komt het meeslepend relaas van de dramatische expeditie, minutieus van dag tot dag gereconstrueerd aan de hand van de scheepsjournaals. De auteur is recensent bij NRC-Handelsblad en publiceerde eerder al enkele werken over de VOC. Naar het Aards Paradijs verschijnt op initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds als het vierde deel van een reeks biografieën over acht ‘sleutelfiguren’ uit de Nederlandse geschiedenis, waarbij elk ‘een uniek venster op zijn of haar tijd biedt’. In dit boek is dit opzet alvast meer dan geslaagd.
(André Capiteyn)

Roelof van Gelder
Naar het Aards Paradijs. Het rusteloze leven van Jacob Roggeveen, ontdekker van Paaseiland (1659-1729)
Uitgeverij Balans, Amsterdam 2012
340 blz, geïll. € 29,95 ISBN 97-894-600-3573-9

Koop nu G/Geschiedenis, met deze en nog veel meer interessante geschiedenisboeken!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder