Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Aan de wieg van het koninkrijk

27 februari 2013 [412] Olivier Keun

Het rommelt al een poosje in de verte: eind dit jaar barst de viering van 200 jaar koninkrijk los. Over ons komt een stortvloed aan boeken, documentaires, lezingen en wat de historisch geïnteresseerde zoal kan boeien. Kokarde is één van de eerste boeken en zal zo te zien wel lang een buitenbeentje blijven door de bijzondere insteek.

Het behandelt vijftig Nederlanders die in de periode 1780-1813, dus voorafgaand aan het koninkrijk, bepalende invloed hadden op de Nederlandse samenleving, zeker in het licht van de toen onvoorspelbare woelingen van Franse Revolutie, Verlichting en rondtrekkende legers, zowel uit het oosten als uit het zuiden. Tal van disciplines komen voorbij: toneelspelers, architecten, tekenaars, ballonvaarders, wetenschappers, bankiers. Auteur Ruud Spruit is wel wat gewend, maar moet toch een enorme kluif aan dit zelfbedachte concept hebben gehad. Vijftig namen zijn immers snel verzonnen, maar vijftig volledige biografieën, de onderlinge verbanden, de tips om relevant erfgoed te bezoeken: dat vergt noeste arbeid. Duidelijk is dit met groot plezier gedaan, dat blijkt ook uit het fantastische beeldmateriaal. En een (oranje) leeslint in deze voor uitgevers barre tijden: waar zie je dat nog? Het boek is met zorg en liefde gemaakt, niet alleen door de auteur, maar zeker ook door vormgever Arwin Rood.
(Siebrand Krul)

Ruud Spruit
Kokarde. Patriotten en Oranjeklanten op weg naar 1813/1815
Winkler Prins (Unieboek/Spectrum), Houten, 2012
352 blz. € 29,99 ISBN 978 90 00 31 514 7

Bekijk deze en nog veel meer interessante boekrecensies in G/Geschiedenis, nu te koop in de tijdschriftenwinkel!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder