Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Week van de Klassieken

24 februari 2013 [412] Olivier Keun

De zesde Week van de Klassieken (7 t/m 15 maart 2013) heeft als thema 'theater'. Tijdens de Week zijn er in het hele land activiteiten om jong en oud kennis te laten maken met de klassieke wereld. De week opent op donderdag 7 maart 2013 met de Ken-Uw-Klassieken Pubquiz in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Verder zijn er in het hele land lezingen, rondleidingen en voorstellingen.

Overzicht activiteiten Rijskmuseum van Oudheden
*Donderdag 7 maart: Stille getuigen: Lezing door RMO-conservator Ruurd Halbertsma over tragedies uit de Klassieke Oudheid. Van sommige tragedies zijn alleen de titels bekend. Kunnen objecten uit de museumcollectie er misschien meer over vertellen? Tijd: 15.00 – 16.00 uur.
*Donderdag 7 maart: Ken-Uw-Klassieken-Pubquiz voor classici
Wedstrijd tussen teams van kenners van de klassieke oudheid. Iedereen met kennis van zaken mag inschrijven en meedoen. Win een boekenpakket en onvergankelijke eer! Tijd: 19.00 – 22.00 uur.
*Vrijdag 8 maart: finale Grote Ken-Je-Klassiekenquiz voor scholieren
De winnende teams uit de regionale voorrondes strijden in pubquiz-vorm om de titel ‘beste gymnasiast van 2013’. Ook hier geldt: win een boekenpakket en onvergankelijke eer! Tijd: 17.30 – 19.30 uur.
*Vanaf 7 maart: tentoonstelling Couperus en de Oudheid
Louis Couperus (1863-1923) schreef een indrukwekkende serie romans over de klassieke oudheid. Deze kleine expositie combineert voorwerpen uit de collectie, de mooiste uitgaven van de romans, en citaten uit de boeken. (t/m 25 augustus 2013)
*Zaterdag 9 en zondag 10 maart: speedrondleidingen theater
De speedrondleiding voert u over de afdeling Grieken. U krijgt een indruk van de wereld van het theater in het oude Griekenland en ontdekt welke kleding en maskers de acteurs uit de Griekse oudheid gebruikten. Tijd: tussen 12.00 en 16.00 uur.
*College Grieks theater (Vrije Academie)
Kunsthistoricus Michel Didier vertelt over de architectuur van de Griekse theaters die zijn bewaard in Epidauros, Klein-Azië en op Sicilië. Verder komt het ontstaan en de ontwikkeling van het Griekse toneel aan bod en de grote toneelschrijvers. Tijd: 10.30 – 13.00 uur
*Zondag 10 maart: speedrondleiding Couperus en de Oudheid
Ruurd Halbertsma, conservator collectie klassieke wereld, neemt u mee naar deze kleine expositie over de fascinatie van Louis Couperus voor de antieke wereld. Met voorwerpen uit de museumcollectie. Tijd: 13.15 – 13.30 uur.
*Zondag 10 maart: Medea unplugged
Theatergroep Aluin speelt Medea Unplugged, een Griekse tragedie van Euripides. Als de man van Medea haar voor de prinses van Korinthe verlaat, is Medea woedend. Ze besluit haar eer te redden en neemt wraak. Het stuk wordt zonder decor of rekwisieten gespeeld op de Romeinse afdeling. Tijd: 14.30 – 15.30 uur.
*Zondag 10 en donderdag 14 maart 2013: Medea themalezing (Vrije Academie)
Kunsthistoricus Michel Didier vertelt u tijdens deze themalezing het hele verhaal over Medea en geeft inzicht in de uiteenlopende waardering voor deze bijzondere vrouw, van Griekse vazen tot de film van Pasolini. Tijd: 10.00 – 11.00 uur (zo) of 13.00 – 14.00 uur (do)
*Donderdag 14 maart: nascholingsdag Dies Latinus
Op de nascholingsdag Dies Latinus ontmoet u docenten en studenten uit binnen- en buitenland die het Latijn actief leren en gebruiken. Het programma bevat lezingen en workshops, deels in het Nederlands, en grotendeels in het Latijn. Vragen staat vrij, ook in het Nederlands. Tijd: 13.00 – 17.00 uur.
*Voor kinderen (7 t/m 12 jaar)
Zaterdag 9 maart: verteltheater Perseus en Medusa
Troubadour en verhalenverteller Gery Groot-Zwaaftink vertelt zijn versie van de Griekse mythe over Perseus en Medusa. Gery doet alle rollen zelf, waarbij hij razendsnel schakelt tussen de verteller en hoofdpersoon. Tijd: 14.00 – 15.00 uur.
*Zondag 10 maart: knutseltafels
In de Tempelzaal kun je de hele dag aanschuiven bij de knutseltafels om een theatermasker te maken. Natuurlijk mag je het masker na afloop van de dag mee naar huis nemen. Tijd: 10.00 – 17.00 uur
*Zondag 10 maart: proefcollege MuseumJeugdUniversiteit
In onze Nederlandse theaters kun je best vaak naar een kindervoorstelling. Misschien ben je er wel eens geweest. Maar hoe was dat in de Griekse oudheid, gingen kinderen daar ook naar het theater? Tijd: 13.00 – 14.00 uur

Informatie over het programma van andere musea vindt u op Weekvandeklassieken.nl
Bezoekadres: Rijskmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, 2311 EW Leiden


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder