Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Pronkkamer toont 18de eeuw

24 februari 2013 [412] Olivier Keun

Onlangs opende Museum Het Valkhof in Nijmegen de Pronkkamer, een speciaal ingerichte tentoonstellingsruimte waar de bezoeker zelf aan de slag kan met typisch 18de-eeuwse activiteiten. De Pronkkamer is onderdeel van de nieuwe tentoonstelling ‘Uit de plooi. De 18de eeuw in beweging’. Voor deze periode is meer en meer belangstelling omdat we langzamerhand inzien dat juist in die periode de moderne tijd begon.

In de Pronkkamer kan de bezoeker zich na het bekijken van de tentoonstelling ‘Uit de plooi’ verder onderdompelen in 18de-eeuwse sferen. Jong en oud kunnen hier zelf aan de slag met typisch 18de-eeuwe bezigheden. Maak een kunstig knipwerkje, fotografeer elkaar in een kostuum uit die tijd, schrijf een wensbrief, test een elektriseermachine, bouw een kijkkastvoorstelling en speel ganzenbord uit die tijd. In de Pronkkamer is vanaf april ook een replica te zien van een jurk, gemaakt door studenten van de Amsterdamse Meesteropleiding Coupeur, uit een schilderij van Willem Joseph Laquy. De Pronkkamer is ook decor voor diverse lezingen, workshops en voorstellingen.
Museum Het Valkhof gaat tot 26 mei 2013 terug naar de 18de eeuw, ook wel ‘de vergeten eeuw’ genoemd. Maar de invloed van deze verrassende eeuw is nu nog steeds te merken. Politiek Den Haag, namen van planten en dieren of het samen drinken van koffie en thee vonden hier hun oorsprong. Aan de hand van onder andere schilderijen, mode, zilverwerk, porselein, speelgoed en meubels wordt de bezoeker meegenomen naar het leven in de 18de eeuw van met name de Gelderse elite. De tentoonstelling is ingedeeld in zes thema’s met ieder een eigen sfeer en vormgeving.

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, T 024-360 88 05, www.museumhetvalkhof.nl
Open: di-zo: 11-17 uur
Open op de volgende maandagen en feestdagen: 18 februari, 25 februari, 29 april, Goede Vrijdag, beide Paasdagen, Hemelvaart, beide Pinksterdagen. Gesloten op Koninginnedag.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder