Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Krieg am Niederrhein

24 februari 2013 [412] Olivier Keun

Het Bevrijdingsmuseum vertoont in februari en maart 2013 een reeks filmvoorstellingen van de klassieker 'Krieg am Niederrhein'. Dit jaar is het precies 68 jaar geleden dat het Rijnlandoffensief van start ging: de grootscheepse aanval van de geallieerden op de Niederrhein vanuit het Nederlands-Duitse grensgebied bij Nijmegen. Van de start van Operatie Veritable op 8 februari 1945 tot en met de oversteek van de Rijn bij Wesel op 23/24 maart 1945.

De nog in prima staat verkerende Duitse film ‘Krieg am Niederrhein’, aangevuld met beelden van geallieerde oorlogscorrespondenten, verbeeldt op zinderende wijze de aanval op het Rijnland, waarbij volgens de laatste gegevens 500.000 geal¬lieerde soldaten het op 8 februari 1945 opnamen tegen de Duitse verdediging. In zes weken tijd groeide dit aantal uit tot een geallieerde troepenmacht van meer dan een miljoen soldaten. De overtocht over de Rijn markeerde het begin van het einde van Hitler-Duitsland. De geallieerden maakten bij Wesel een scherpe bocht naar links en bevrijdden Noord-Nederland. Een hoofdmacht trok nu dwars door Duitsland om de Russen te ontmoeten.
Nooit eerder was vanaf Nederlands grondgebied een offensief ingezet van zulk een omvang. On- voorstelbare hoeveelheden manschappen, voertuigen, munitie, brandstof en voedsel werden ter voorbereiding van Operatie Veritable in het Rijk van Nijmegen geperst. Het gebied werd spil en draaipunt aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. ‘Een grandioos schouwspel, door de duivel zelf uitgevonden’, zo berichtte de Amerikaanse oorlogsverslaggever James McCarthy over deze slag. De befaamde historicus W. Denis Whitaker wist het zeker, dit was: ‘The battle to end the war’. Hier trok de oorlog alle registers open: invasie, trommel- vuur, man tot man gevechten, tankslagen, bomdementen, amfibische operaties en luchtlandingen. Records werden gebroken. In de film worden ook de enorme gevolgen voor de Neder¬landse en Duitse burgerbevolking en de verwoestingen van de Nieder-rhein ¬zichtbaar: onder andere de ravages in het platgebombardeerde Kleve, Emmerich en Wesel, de verwoestingen in het Rijk van Nijmegen en in de gehele grensstreek van Gelderland en Noord-Limburg. De balans van het Rijnlandoffensief na die zes weken: 25.000 geallieerden waren gesneuveld of gewond geraakt. De verliezen aan de Duitse kant worden geschat op meer dan 60.000 man. De film wordt vertoond in het comfortabele bioscoopzaaltje van het museum met de authentieke stoelen van de voormalige Scalabioscoop die begin jaren vijftig in Nijmegen werd gebouwd. Aan elke voorstelling gaat een korte historische inleiding vooraf, verzorgd door deskundigen van het Bevrijdingsmuseum.

Filmprogrammering
Zondag: 24 februari en 3, 10 en 17 maart. 14.00-17.00 uur (incl. pauze).
Dinsdag: 26 februari en 5 en 12 maart. 19.30-22.30 uur (incl. pauze). Zaal open
vanaf 19.00 uur.
Donderdag: 28 februari en 7 en 14 maart. 14.00-17.00 uur (incl.pauze).
Film is Duitstalig en niet ondertiteld. I.v.m. de verwachte grote drukte is reservering gewenst: tel 024-3974404  of info@bevrijdingsmuseum.nl.
Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek.
www.bevrijdingsmuseum.nl


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder