Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Brunfaut in Atomium Brussel

24 februari 2013 [412] Olivier Keun

Geen enkele familie heeft meer zijn stempel gedrukt op het Belgische architectuurlandschap dan de Brunfauts. Het werk van Jules, Fernand, Gaston en Maxime is het onderwerp van een tentoonstelling in het Atomium. De Vooruit in Gent, het luchthavengebouw in Zaventem en Brussel-Centraal zijn slechts enkele van de grote gebouwen waarbij een Brunfaut betrokken was. De expo over de architectenfamilie hoort thuis in het verhaal over het Belgisch modernisme.

Jules (°1852) was de eerste Brunfaut die zich liet gelden in de architectuurwereld met het Hannonhuis in Sint-Gillis, een knap staaltje Art Nouveau, maar het waren zijn (achter)neven die de grote spelers van hun tijd werden. De drie waren politiek socialistisch geëngageerd en bouwden veel voor de partij zoals de redacties van Le Peuple in Brussel en de Vooruit in Gent. Fernand (°1886) en zoon Maxime (°1909) leerden de kneepjes van het vak bij de grote meester Victor Horta, maar baanden hun eigen weg naar het modernisme.
Fernands broer Gaston (°1894) was een radicaal modernist die gevraagd werd om samen met onder andere Le Corbusier en Oscar Niemeyer te brainstormen over het gebouw van de Verenigde Naties in New York.

Brunfaut’s Progressive Architecture loopt nog tot 9 juni in het Atomium, elke dag open van 10.00 tot 18.00 uur. Meer info vindt u terug op www.atomium.be


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder