Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Troonopvolging: nieuwe vlag

02 februari 2013 [412] Olivier Keun

De verwachte, maar toch verrassende aankondiging van de koningin om haar kroon over te dragen aan de Prins van Oranje, zorgde in Dokkum meteen voor opwinding. De Dokkumer Vlaggen Centrale kan weer eens overuren draaien.

Een vlagontwerp voor deze bijzondere gelegenheid lag sinds enkele weken klaar en inmiddels staan de machines op volle toeren te stampen. ‘Nu koningin Beatrix, na een buitengewoon succesvolle regeerperiode van meer dan dertig jaar, op 30 april 2013 officieel de scepter overdraagt aan haar zoon, is het moment daar voor een exclusieve gedenkvlag’, aldus directeur Robert-Jan Hageman. ‘Wij verwachten veel belangstelling. En dan heb ik het niet alleen over de echte Oranjefans die het Koninklijk Huis op de voet volgen. De troonopvolging leeft bij een breed publiek, ook bij het bedrijfsleven.’
Het ontwerp voor de vlag, die vijftien euro gaat kosten en waarop Hare Majesteit de Koningin en Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje samen staan afgebeeld, is van recente datum. De vlag wordt vervaardigd in zeefdruk. Als dundoekspecialist met veel ervaring met eenmalige specialties, is DVC de enige producent in Nederland die deze techniek nog toepast. Zeefdruk staat garant voor een hoge kleur- en detailweergave.

Ontwerp en productie van aan het koningshuis gerelateerde vlagproducten zijn een traditie voor DVC, die terug gaat tot 1936, toen het bedrijf ter gelegenheid van de verloving van prinses Juliana en prins Bernhard oranje en rood-wit-blauwe zwaaivlaggetjes op de markt bracht. In 1965 volgde een exclusieve verlovingsvlag voor prinses Beatrix en prins Claus; in 2001 voor de Prins van Oranje, Willem-Alexander, en zijn verloofde Maxima. ‘Vlaggen zijn onlosmakelijk verbonden met de monarchie. Ze zijn bij uitstek geschikt om historische momenten kracht bij te zetten. Deze troonopvolging is onmiskenbaar een historisch moment. Een tijdperk wordt afgesloten, een nieuw tijdperk begint. Onze vlag symboliseert beide.’, aldus DVC.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder