Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Romeinse limes herkenbaar?

02 februari 2013 [412] Olivier Keun

De voormalige Romeinse rijksgrens, de Limes, wordt beter op de kaart gezet. De Nederlandse provincies waar de grens loopt, proberen het op de Werelderfgoedlijst van de Unesco te krijgen. Er is een half miljoen euro voor vrijgemaakt. Niet iedereen is enthousiast over dit toeristisch getinte idee.

De subsidie wordt aangewend om zes zogeheten ‘limesknopen’ te ontwikkelen als toeristische trekpleisters. Ze liggen langs de lijn van Katwijk, Leiden en Alphen a/d Rijn via Utrecht naar Arnhem en Nijmegen.
De afgelopen jaren is door gemeenten en provincies al veel geïnvesteerd om de Limes te bewaren en het verhaal te vertellen. Bij de ontwikkeling van de Limesknopen wordt voortgebouwd op wat er al is. De bestaande musea, sites en bezoekersplekken worden verder uitgebouwd en verbonden met andere toeristische, recreatieve of culturele voorzieningen. Succesvolle voorbeelden zijn museum het Valkhof (Nijmegen), het project Spannende Geschiedenis, het Archeologiehuis (Zuid-Holland) en het op korte termijn te realiseren Fectio (Bunnik). Er is ook meteen verzet gerezen: de min of meer organisch ontwikkelde plekken van de limes, met andere woorden: door de natuur overwoekerd, kom je nu min of meer toevallig tegen en er is niemand in de buurt die je plezier bederft. Zijn de ‘knopen’ eenmaal tot wasdom gekomen, dan is wel duidelijk wat je in de toekomst ziet: een forse parkeerplek, verkeersborden, een bezoekerscentrum, een frietkraam, groepen onwillige schoolklassen, enorme informatieborden en vooral: met glasplaten en hekken afgeschermd erfgoed. Een Romeinse soldaat zou er flink van schrikken.
De Romeinse grens, uit het begin van onze jaartelling, is in de buurlanden al erkend als UNESCO-Werelderfgoed. Het is het grootste archeologische monument van Nederland en van Europa. Er wordt nu hard gewerkt om ook het Nederlandse stuk als werelderfgoed voor te dragen. Op de UNESCO werelderfgoedlijst staan in Nederland reeds Schokland en omgeving, de Stelling van Amsterdam, het molencomplex Kinderdijk – Elshout, het Woudagemaal, Willemstad Curaçao, droogmakerij De Beemster, het Rietveld Schröderhuis, de Waddenzee en de Grachtengordel van Amsterdam.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder