Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Game van de Gouden Eeuw

02 februari 2013 [412] Olivier Keun

Al spelend kruip je in de huid van een beginnend koopman in het 17e eeuwse Amsterdam. De game kan gratis worden gedownload op de iPhone en de iPad. Een verstandig beheer van kasstromen was bittere noodzaak voor ondernemers in de Gouden Eeuw. Als gamer moet je ook een groot aantal ballen in de lucht houden, anders kan het flink mis gaan.

Spelers kunnen een rijke magnaat in de Gouden Eeuw worden door te ondernemen, te investeren, hun reputatie te managen en alert te reageren op risico’s zoals de val van Antwerpen, een gekaapt VOC-schip of de pest. Tijdens het spelen leren gebruikers zo alles over de werking van de financiële markt in de 17e eeuw. Het Spel van de Gouden Eeuw is een spel voor de iPhone, iPad en iPod en is vanaf 31 januari gratis te downloaden in de Appstore.

De spelregels van de game zijn gebaseerd op onderzoek van de makers. Gelderblom: ‘Je doet financiële zaken zoals dat in Amsterdam omstreeks 1600 ook gebeurde.’ Economisch historici dr. Oscar Gelderblom en prof.dr. Joost Jonker doen binnen het Utrechtse kenniscentrum Instituties van de Open Samenleving (IOS) onderzoek naar het ontstaan van stabiele financiële systemen in die periode. Gamebedrijf MonkeyBizniz heeft het spel ontwikkeld.

Het idee voor het spel ontstond in 2010 toen de Utrechtse onderzoekers meedongen naar de Academische Jaarprijs, een prijs voor de beste vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek. Het team van Gelderblom en Jonker won niet, maar hun idee kreeg veel steun. De onderzoekers kregen het met subsidies van onder andere de faculteit Geesteswetenschappen, NWO en De Jonge Academie van de KNAW toch voor elkaar om het spel te maken.

Het doel van het spel is om met een zo hoog mogelijk vermogen te eindigen. Gelderblom: ‘Dat is minder makkelijk dan het lijkt. In het spel moet je steeds in de gaten houden of je genoeg geld binnenkrijgt en tegelijkertijd zorgen voor nieuwe inkomsten. Een verstandig beheer van kasstromen was bittere noodzaak voor ondernemers in de Gouden Eeuw. Als gamer moet je dus ook een groot aantal ballen in de lucht houden, anders kan het flink mis gaan.’

Het spel is een serious game, aldus Gelderblom. ‘Het is vooral leuk om te spelen, maar een bijkomend doel is natuurlijk dat gamers spelenderwijs kennis opdoen over Amsterdam rond 1600. In een korte tutorial aan het begin leren de spelers de belangrijkste regels uit de 17e eeuw.’ Gelderblom stipt ook het belang aan van kennisvalorisatie voor wetenschappers. ‘Tijdens het ontwikkelen van dit spel hebben wij als onderzoekers veel geleerd. Kennisvalorisatie is dus absoluut geen verspilde moeite, maar zeer nuttig om de essentie van onderzoek te doorgronden.’

Bij het Spel van de Gouden Eeuw is lesmateriaal gemaakt voor het vak economie in de bovenbouw havo/vwo. Docenten mogen het vrij gebruiken, kopiëren en bewerken. Vanaf februari is het materiaal te downloaden via de website van De Praktijk. Op de website van het Spel van de Gouden Eeuw kunnen spelers vragen stellen en meer lezen over de theoretische achtergronden van de game.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder