Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Restauratie Tsaar Peterhuisje

14 januari 2013 [412] Olivier Keun

Het Tsaar Peterhuisje in Zaandam is zowel Nederlands als Russisch historisch erfgoed. Het pand wordt momenteel gerestaureerd, wat mede mogelijk wordt gemaakt door de Russische Summa Group. Het museum zal in maart 2013 heropenen.

Het Tsaar Peterhuisje werd gebouwd in 1632. In 1697 verbleef de Russische tsaar Peter de Grote er toen hij het vak van scheepsbouwer kwam leren. In 1818 werd het door koning Willem I aan Anna Romanova geschonken. Later werd er een stenen overkapping omheen gebouwd en werd het een museum.
Zaans Museum directeur Fokelien Renckens: ‘Het Czaar Peterhuisje is altijd al een van de belangrijkste symbolen van de langdurige Russisch-Nederlandse samenwerking geweest. We vinden het erg belangrijk dat dit project ondersteund wordt door een Russisch bedrijf en zijn de Summa Group en haar voorzitter van de raad van bestuur de heer Magomedov dankbaar voor de bijdrage, die de restauratie mogelijk maakt’
‘Culturele banden tussen Rusland en Nederland zijn enkele honderden jaren oud en we zijn blij dat we deze verder kunnen ontwikkelen. In het kader van het bilaterale jaar Rusland-Nederland 2013, implementeren we een aantal culturele initiatieven en de restauratie van het Tsaar Peterhuisje is daarvan de belangrijkste’ zegt de voorzitter van de raad van bestuur Summa Group Ziyavudin Magomedov.
De restauratie zal worden uitgevoerd door Hooyschuur Architecten BNA, en Bouwintentie (bouwkundig advies) en Somass BV (bouwkundig aannemer).

Algemene informatie via Zaans Museum
Bezoekadres:     Schansend 7, Zaandam.
E-mail/URL    info@zaansmuseum.nl
www.zaansmuseum.nl
Openingstijden Zaans Museum : maandag t/m zondag 10.00 – 17.00 uur.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder