Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Prachtig en praktisch: tegels

14 januari 2013 [412] Olivier Keun

De Belgische tegelindustrie bloeide op na 1840 en werd wereldberoemd. Nieuwe productietechnieken werden vlot doorgevoerd en nieuwe kunststromingen omarmd. Tegels waren veelzijdig toepasbaar en voor velen betaalbaar. Anderzijds werden er ook zeer kostbare, unieke tegeltableaus gemaakt.

De tentoonstelling Gevloerd en betegeld laat veel aspecten van de Belgische tegelindustrie zien. Grofweg is de tentoonstelling op te splitsen in twee delen. In het eerste gedeelte maakt de bezoeker kennis met de productie van tegels. Daarna worden achttien belangrijke Belgische tegelfabrieken afzonderlijk behandeld. Daarbij komen tevens de vele decoratiestijlen en -technieken aan bod die elkaar tussen 1840 en 1970 opvolgden.
Vanaf 1840 maakten nieuwe technieken de vervaardiging van gedecoreerde tegels makkelijker, sneller en goedkoper. Boch Frères maakte daar als eerste gebruik van. Door dat succes werden veel tegelfabrieken opgericht. Vanwege esthetiek en hygiëne werden vloer- en wandtegels in allerhande publieke gebouwen en winkels aangebracht. Iets later ook in woonhuizen. De tegel raakte in de mode door vernieuwende technieken en ging er vanaf de jaren vijftig ook weer aan ten onder. Toen deden onder andere het kamerbrede tapijt en vinyl hun intrede.
Gevloerd en betegeld geeft een goed overzicht van de ontwikkeling van de Belgische tegelindustrie. Daarnaast zijn de vele tegels en ontwerpen een lust voor het oog.
(Inge Schriemer)

Gent
MIAT – Museum voor Industriële Archeologie en Textiel
Minnemeers 9
0032-9 269 42 00
www.miat.gent.be
Gevloerd en betegeld, de Belgische tegelindustrie van art nouveau tot seventies
Tot 10 maart, di t/m zo 10-18 uur


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder