Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Het grote Belgische stationsboek

14 januari 2013 [412] Olivier Keun

Wist je dat Brugge al aan zijn derde station toe is? En dat het eerste van de drie nog altijd in Ronse te bewonderen valt? Oostende had een hele tijd twee stations, ‘Stad’ en ‘Kaai’, die op een zucht van elkaar lagen. We stoppen in Gent-Sint-Pieters met zijn middeleeuwse kenmerken en in het mooiste station ter wereld, Antwerpen-Centraal.

In Luik bezoeken we de spoorse kathedraal van de Spaanse sterarchitect Santiago Calatrava en we sporen naar het station van Aalst dat in 1856 door koning Leopold II werd ingewijd en sinds 1978 beschermd is. In woord en beeld reizen we langs 33 Belgische stations. Een reis in het verleden, in het heden en naar de toekomst.
Herman Welter volgde voor Gazet van Antwerpen de spoorwegen en het stads- en streekvervoer in binnen- en buitenland. Hij schreef al mee aan verschillende boeken over stations. Stan Wagemans was van 1986 tot 1998 werfleider bij de restauratie van het Centraal Station van Antwerpen. In de loop der jaren verzamelde Wagemans een uniek archief van duizenden oude postkaarten van alle Belgische stations, waarvan hij de mooiste ter beschikking stelde voor de realisatie van dit boek.

Herman Welter & Stan Wagemans, Het grote Belgische stationsboek. Davidsfonds Uitgeverij. Leuven, 2012. Hardcover, 304 pagina’s, prijs: € 34,5 – ISBN 978 90 5826 909 6


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder