Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Dansen en oorlog in de frontstad

14 januari 2013 [412] Olivier Keun

De tijdelijke expositie Frontstad in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is verlengd tot en met 17 februari. Het gaat Nijmegen dat vanaf 20 september 1944 haar vrijheid terugkreeg, maar nu frontstad was geworden.

De regio werd een half jaar lang bestookt met Duitse torpedo’s, bommen en granaten. Veel mensen leefden als ratten in schuilkelders. Er verbleven duizenden geallieerde militairen. Nijmegen en omgeving waren veranderd in één groot legerkamp.
Ondanks het enorme gevaar kregen het vrijheidsgevoel en de behoefte aan ontspanning en vertier een uitlaatklep op dansavonden in Concertgebouw ‘De Vereeniging’, meisjespensionaten, villa’s, noodhospitalen, fabrieken, scholen en gewone café’s. De geallieerde soldaten en de Nijmeegse meisjes konden volop openlijk swingen op nummers als Lady be good, Honeysuckle rose, In the mood en Boogie Woogie. Op 8 februari 1945 ging het grote Rijnlandoffensief van start. Het legerkamp kwam in beweging. Vanuit het Rijk van Nijmegen trokken 500.000 geallieerde soldaten Duitsland in, waar de strijd om de Niederrhein begon. Het was de grootste en beslissende geallieerde campagne in West-Europa  die het einde van de Tweede Wereldoorlog inluidde. De tentoonstelling laat het allemaal zien, horen en beleven a.h.v. prachtige dagboeken, kervende geluidsfragmenten, meeslepende filmbeelden en nog nooit vertoond fotomateriaal: nog te bezoeken t/m 17 februari 2013.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945
Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Tel. 024-3974404; www.bevrijdingsmuseum.nl; info@bevrijdingsmuseum.nl


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder