Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Beatrix 75 jaar

14 januari 2013 [412] Olivier Keun

Al jaren wordt gespeculeerd over de abdicatie van koningin Beatrix. Nu, met haar 75ste verjaardag in zicht (31 januari), barsten de geruchten opnieuw los. Toch lijkt de vorstin alerter dan ooit. Een speciaal magazine belicht vele aspecten van een bijzonder Oranjekind.

In “Onze Beatrix” schetst een keur aan auteurs een compleet beeld van een vrouw die -als ieder van haar onderdanen- haar portie lief en leed heeft beleefd, maar die een buitengewoon evenwicht weet te vinden tussen betrokkenheid bij dat lief en leed van de bevolking, maar tegenslag in eigen leven zo goed als geheel buiten het zichtveld houdt.
Beatrix is een inmiddels lang regerend staatshoofd, een dochter uit een ingewikkeld huwelijk, een verliefde echtgenoot van Claus, een moeder en grootmoeder van sterke kinderen, een onverstoorbaar stijlicoon en een kunstliefhebber. Menigeen die met haar over het één of ander in discussie ging, was verbaasd over haar grote kennis van zaken en haar scherpe manier van formuleren.
“Onze Beatrix – de koningin wordt 75 en dat vieren wij” is een ‘PlusSpecial’, 116 pagina’s en te koop in de tijdschriftenwinkel voor 5,95 euro.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder