Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

26 december – Stefanus

26 december 2012 [412] Olivier Keun

Stefanus komt van stefanos. Dit is Grieks voor krans. Bij de oude Grieken was een krans vaak de prijs voor winnaars van een wedstrijd.

Na de dood van Jezus willen steeds meer mensen leven zoals hij deed. De   vrienden van Jezus kunnen onmogelijk iedereen daarbij helpen. Daarom roepen  zij de hulp in van anderen. Omdat Stefanus Grieks spreekt, krijgt hij de opdracht  om in Jeruzalem voor Griekse weduwen te zorgen die christen willen zijn. Stefanus is zo enthousiast en ijverig dat de bewoners van de stad argwaan krijgen. Men vertrouwt de verhalen die hij vertelt en de wonderen die hij verricht niet.

Hij wordt voor het gerecht gebracht, waar Stefanus de aanwezigen uitgebreid toespreekt. De bewoners jagen hem de stad uit en buiten de muren wordt Stefanus net zo lang met stenen bekogeld tot hij sterft. Stefanus bidt tot God om zijn moordenaars te vergeven. Vanwege dit verhaal staat hij op de afbeelding  buiten de stadsmuren met stenen in zijn hand.

Moderne namen afgeleid van Stefanus
Esteban
Etienne
Istvan
Steef
Stef
Stefaan
Stefan
Stefano
Stephan
Stephane
Stephen
Steve
Steven
Istvanka
Stefana
Stefanie
Steffi
Steffina
Stephania
Stéphanie


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder