Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Indianen in Amsterdam

19 december 2012 [412] Olivier Keun

Een totempaal van negen meter hoogte en tweeëneenhalve ton aan gewicht staat in De Nieuwe Kerk in Amsterdam als blikvanger voor een tentoonstelling over indianen. Het fel rood en groen beschilderde object is in 1969 gemaakt door opperhoofd Pal'nakwalagalis Wakas Douglas Cranmer uit Canada.

De figuren op de totempaal zijn afkomstig uit de indiaanse mythologie. De rangschikking van de dieren is hiërarchisch met bovenaan de dondervogel, daarna de orka, een trouw dier dat symbool staat voor familie en gemeenschap. Daaronder de raaf, de boodschapper, en helemaal onderaan de mens. Op deze manier eert de totempaal de goden en de natuur, en tonen de indianen hun nederige plaats daarin.
Totempalen worden traditioneel uitsluitend gemaakt aan de westkust van Canada. Eind 19de eeuw ging de traditie vrijwel verloren, maar recentelijk is de kunst heropgeleefd.
Van 14 december tot en met 1 april 2013 is de grote tentoonstelling over de artistieke tradities van indianen van het Noord-Amerikaanse continent in de Nieuwe Kerk te zien. Tweehonderd kunstobjecten en gebruiksvoorwerpen schetsen een beeld van de rijke kunst en cultuur van indianenvolken. De bruiklenen komen oorspronkelijk uit zeven specifieke regio’s, waarvan elk een zeer eigen kunst- of kunstnijverheidstraditie heeft. Ook worden portretten getoond, waaronder dat van de indiaanse Wendy Taylor.

LET OP: de tentoonstelling sluit twee weken eerder dan gepland, op 1 april. Dat komt vanwege de voorbereidingen van de troonswisseling van koningin Beatrix naar koning Willem Alexander.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder