Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Hoogstaande kunst uit de tijd van Jan van Eyck

19 december 2012 [412] Olivier Keun

De tentoonstelling De weg naar Van Eyck geeft een uniek overzicht van oude kunst uit de Nederlanden. Te zien zijn vooral schilderijen, beelden, edelsmeedwerk en miniaturen. Ruim honderd museumstukken illustreren kennis en kunde van kunstenaars aan het begin van de 15de eeuw.

Jan van Eyck (Maaseik ca.1400-Brugge, 1441) geldt in de volksmond als uitmuntend schilder en uitvinder van de olieverfschilderkunst. Zijn grote altaarstuk Lam Gods (Gent) en Arnolfiniportret (Londen) zijn wereldberoemd. De tentoonstelling in Museum Boijmans van Beuningen laat vijf andere schilderijen, een tekening en een miniatuur zien die Jan van Eyck maakte. Die kunstwerken zijn nu te zien in de context van kunstvoorwerpen uit dezelfde periode.
De tentoonstelling begint met een korte introductiefilm. Op de tentoonstelling zijn kunstwerken grotendeels thematisch bij elkaar geplaatst: kunstwerken in de stijl van de internationale Gotiek, kunst voor de Bourgondische hertogen, portretkunst, kunst uit westelijk Duitsland, massaproductie in de 15de eeuw, inspiratiebronnen voor Van Eyck, kunst gemaakt door Van Eyck, kopieën naar schilderijen uit de eerste helft van de 15de eeuw en tenslotte kopieën naar schilderijen van Van Eyck. Ongeveer halverwege de tentoonstelling is een mooie documentaire te zien over het schilderij De drie Maria’s bij de lege graftombe van Jezus, gemaakt tussen 1430 en 1435.
De tentoonstelling is gepresenteerd in een grote ruimte. Helaas is de route niet overal duidelijk. Bezoekers volgen het beste de nummering van de thema’s, waarvoor de plattegrond in het gratis tekstboekje uitkomst biedt.
In begeleidende teksten toetsen de makers van de tentoonstelling regelmatig of bepaalde veronderstellingen over Van Eyck kloppen. De bezoeker wordt hierbij betrokken doordat per thema bepaalde aspecten uitgelicht worden. Veel vernieuwingen in de schilderkunst werden aan Van Eyck toegeschreven. Hij was een van de eerste kunstenaars die de illusie van ruimte overtuigend weergaf. Als geen ander kon hij het materiaal van voorwerpen in verf vangen. Zo is de doffe glans van geglazuurd aardewerk heel natuurlijk, maar net zo overtuigend als de schittering van goud en de warme gloed van fluweel.
De meeste voorwerpen op de tentoonstelling zijn afkomstig uit andere musea en particuliere verzamelingen. Zelden verlaten deze oude, kwetsbare en daardoor kostbare voorwerpen die verzamelingen. Daarom is het extra bijzonder dat zoveel kunstwerken uit deze periode nu in Rotterdam te zien zijn.
(Inge Schriemer)

Rotterdam (NL)
Museum Boijmans van Beuningen
Museumpark 18-20
0031-10 44 19 400
www.boijmans.nl
De weg naar Van Eyck
Tot 10 februari, di t/m zo 11-17 uur


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder