Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Grootste literaire brunch in Vlaanderen

19 december 2012 [412] Olivier Keun

Op zondagochtend 20 januari 2013 pakken zo’n 170 Davidsfonds afdelingen In België voor de derde keer uit met het grootste taal- en leesontbijt in Vlaanderen: Toast Literair. Die ochtend kun je met vrienden, familie of collega’s genieten van heerlijke koffie, verse croissants, sprankelende bubbels én een interessante literaire activiteit.

Tijdens de derde editie van Toast Literair programmeren zo’n 170 Davidsfonds afdelingen over heel Vlaanderen evenveel literaire activiteiten waarop iedereen hartelijk welkom is. Toast Literair wordt een zondagochtend vol smakelijke vertellingen, literaire wandelingen, auteursontmoetingen, poëtische voordrachten en nog veel meer. Onder andere Kristien Hemmerechts, Vitalski, Brigitte Raskin, Elvis Peeters, An Olaerts en Mark Eyskens geven het beste van zichzelf.

Ook jongeren en de allerkleinsten kunnen proeven van literaire en andere lekkernijen. Op flink wat plaatsen is een jeugdauteur te gast of is een apart onderdeel voor kinderen gepland. Kortom, Toast Literair brengt de winterse gezelligheid, de passie voor literatuur en een heerlijk ontbijt samen in een spetterende activiteit voor het hele gezin.

Exclusief voor Toast Literair zal Friedl’ Lesage haar Radio 1-programma Touché live vanuit ’t Arsenaal in Mechelen presenteren. Met een prominente gast voert Friedl’ tussen 11 en 13 uur een gesprek over leven en werk, schoonheid en troost, passie en kunst … Kortom, over alles wat een mens kan raken.
Bovendien schenkt het Davidsfonds de zondag vóór Toast Literair 5.000 gratis boeken weg. Op zondagmorgen 13 januari krijg je bij 50 bakkers  verspreid over Brugge, Gent, Antwerpen, Leuven en Hasselt bij je aankoop een gratis boek. Meer details en een overzicht van de deelnemende bakkers vind je vanaf begin januari op www.davidsfonds.be/toastliterair.

Alle info over Toast Literair en het volledige programma vind je via www.davidsfonds.be/toastliterair. Om alvast te proeven hier een selectie van drie topactiviteiten:

1190 VORST
Toast Literair Vita(a)l
Na een ontbijt met bubbels neemt de Antwerpse nachtburgemeester, Vitalski, u mee op een poëtische rit. Vervolgens leiden ervaren gidsen u door de tentoonstelling van de Noorse kunstenaar en auteur Matias Faldbakken.
Museum Wiels, Van Volxemlaan 354 / 11 uur
___
€ 30 / € 25*
Inschrijven voor 09/01/2013
I.s.m. Museum Wiels en Vitalski
___
Davidsfonds Antwerpen KBC
Zowie Lemaire, 0495/67.34.85
zowie.lemaire@gmail.com

3990 PEER
La Maison Bleue
Duizendpoot Elvis Peeters neemt je mee naar de Brusselse Marollen. Hij heeft het over de grote liefde. Literatuur met de kracht van een concert. Of is het een concert met de subtiliteit van literatuur?
BICC ‘t Poorthuis Peer, Zuidervest 2A / 9.30 uur
___
€ 10
Inschrijven voor 14/01/2013 (via BICC Peer, 011/61.07.20)
I.s.m. BICC Peer
___
Davidsfonds Peer
Marc Desair, 0486/89.54.08
desgee@telenet.be

3680 MAASEIK
An Olaerts. Aangekleed
Wekelijks kan u in De Standaard Magazine een column lezen van An Olaerts en daarbij zal u lachen of toch minstens glimlachen. Voor het eerst komt zij nu achter haar typemachine vandaan, om zélf voor te lezen uit de grote bloemlezing aan klachten en verbazingen. Wij toosten samen met haar op het nieuwe jaar.
Bibliotheek Maaseik, Bleumerstraat 68 / 10.30 uur
___
Gratis
Inschrijven voor 16/01/2013
I.s.m. Bibliotheek Maaseik
___
Davidsfonds Maaseik
Maddy Rosvelds, 0032/89.56.68.86 of 0032/89.56.40.74 (bib)
maaseik@davidsfonds.net of maaseik@bibliotheek.be


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder