Stelling

De zwarte Zwarte Piet verdwijnt - uiteindelijk

Stem

Agenda

Saskia eventjes thuis
Een van de meest persoonlijke meesterwerken van Rembrandt van Rijn, ‘Saskia en profil in kostbaar kostuum’ komt voor het eerst in ruim 250 jaar naar Nederland. Rembrandt voltooide het portret van zijn vrouw Saskia Uylenburgh kort na haar dood in 1642. Vanaf 24 november is het werk te zien in de tentoonstelling ‘Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw’ in het Fries Museum.
Schilder tussen de mensen
Van de Vlaamse schilder Adriaen Brouwer (ca. 1605-1638) is eigenlijk niet veel bekend. Hij werd geboren in Oudenaarde als zoon van een kartonschilder, maar woonde daar niet lang. Tijdens zijn turbulente leven zwierf hij door zowel de Noordelijke Nederlanden (Gouda, Amsterdam, Haarlem) als Zuidelijke Nederlanden. Hij stierf berooid in Antwerpen, waar hij ook nog enige tijd vastzat.

27 november – Oda van Sint-Oedenrode

27 november 2012 [412] Olivier Keun

Oda betekent bezit of rijkdom.

Oda is een beeldschone Schotse prinses. Vanaf haar geboorte is Oda blind.  Haar ouders hebben lange reizen gemaakt naar plaatsen waar heiligen zijn  begraven. Ze hopen dat daar een wonder zal gebeuren waardoor Oda  geneest. Uiteindelijk sturen ze hun dochter naar het graf van de heilige Lambertus (31 mei) in Luik. Na een nachtje slapen op het graf schijnt het zonlicht in Oda’s ogen. Ze kan weer zien. Oda is zo dankbaar dat ze de rest  van haar leven aan God wijdt. Haar vader wil echter dat ze trouwt en  kinderen krijgt. Oda loopt weg en zwerft heel Europa door. Na een paar jaar  bouwt ze een hut in de wildernis. Ver weg van de bewoonde wereld kan ze zich helemaal op God concentreren. Na haar dood komt er een kerk in plaats van de hut. Rond die kerk ontstaat het Brabantse dorp Sint-Oedenrode. Het verhaal van Sint Oda lijkt veel op dat van de heilige Odilia van Orp (30 juni).

Moderne namen afgeleid van Oda van Sint-Oedenrode
Dilia
Oda
Odala
Odette
Odila
Odile
Odilia
Otheline
Othilia
Otilia
Otilie
Otje
Ottelien
Otteline
Ottilie
Ute


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Wilhelmina niet, Hendrik wel

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren heeft een buitengewoon aangenaam boek geschreven over de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Tal van deels onbekende aspecten passeren de revue. Die Spelen wekten bij mij altijd de indruk dat ze gericht waren op Amsterdam en omgeving. Niet helemaal ten onrecht, zo blijkt uit het boek.

Lees verder

Kroniek

IJsberende keizer

Het is zes uur in de ochtend wanneer de dienstdoende sergeant bij de Limburgse grenspost Witte Huis te Eijsden een stoet van negen auto’s ziet naderen. Groot is zijn verbazing wanneer één van de inzittenden zich bekendmaakt als Wilhelm II von Hohenzollern, dat Nederland hem asiel wil verlenen en dat hij graag verder wil.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder