Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Vaarwel Museumschip ‘Buffel’

20 november 2012 [412] Olivier Keun

Het Maritiem Museum Rotterdam neemt na drieëndertig jaar afscheid van museumschip ‘Buffel’. De bezuinigingen in de culturele sector dwingen het museum de exploitatie van het ramtorenschip uit 1868 te stoppen. In de kerstvakantie wordt afscheid genomen van het schip met tal van evenementen. Het schip blijft overigens voor de regio behouden: het verhuist naar de vestinghaven in Hellevoetsluis en blijft toegankelijk voor publiek.

Directeur van het Maritiem Museum Frits Loomeijer: ‘We nemen afscheid van de ‘Buffel’, maar wel met bloedend hart. Het schip vormt een zeer dierbaar, maar ook zeer kostbaar onderdeel van het museum en er moeten keuzes gemaakt worden in tijden van bezuiniging.” De aanwijzing van de gemeente Rotterdam om meer en beter ‘het verhaal van Rotterdam te vertellen’ heeft een belangrijke rol gespeeld bij de keuze. Rotterdam is bijvoorbeeld nooit de thuishaven van de ‘Buffel’ geweest. Hellevoetsluis heeft wel een verleden met het schip: nadat het in 1896 uit de vaart werd genomen als oorlogsschip werd het in Hellevoetsluis een logementschip waar talloze matrozen tot 1920 hun opleiding genoten.
De ‘Buffel’ krijgt een plek in de vestinghaven van Hellevoetsluis aan de museumkade die momenteel in aanbouw is en zal naar verwachting in het voorjaar weer toegankelijk zijn voor publiek. Behalve de ‘Buffel’ kunnen bezoekers hier ook de historische schepen de ‘Bernisse’ en ‘Noordhinder’ bezoeken. De gemeente Rotterdam blijft eigenaar van de ‘Buffel’, maar het beheer wordt van het museum overgenomen door de Stichting Museumschip ‘Buffel’ Hellevoetsluis.Voordat de ‘Buffel’ van de Leuvehaven naar Hellevoetsluis verhuist, gaat zij eerst naar een werf voor een uitgebreide onderhoudsbeurt.   In de kerstvakantie organiseert het Maritiem Museum een groot afscheidsevenement. Op het programma staan speurtochten, exclusieve rondleidingen, muziek, knutselactiviteiten en een mysteriespel. Tijdens het spel ontdekken kinderen wat de geheime missie van de ‘Buffel’ was in 1871. Alleen de bemanning wist in die tijd wat er ging gebeuren en sommigen van hen zijn, na enig aandringen, best loslippig. Kijk voor de data en tijden van de verschillende evenementen op www.maritiemmuseum.nl.
Geschiedenis van de ‘Buffel’
Hare Majesteits ‘Buffel’ werd in 1868 in Glasgow gebouwd in opdracht van de Koninklijke Marine om de Nederlandse kust te verdedigen. Haar belangrijkste opdracht was de geheime missie in 1871 naar Antwerpen om de stoffelijke resten van de Nederlandse zeeheld Van Speijk op te halen. Als gevolg van de snelle technische ontwikkelingen in die tijd werd de voorsprong van het revolutionaire ontwerp van de ‘Buffel’ als ijzeren ramschip met een draaibare geschutstoren snel ingehaald. In 1896 werd de ‘Buffel’ omgebouwd tot logementschip. In 1974 kocht de gemeente Rotterdam het schip aan met hulp van de ‘Vrienden van de Buffel’. Nadat het grotendeels in oude staat was teruggebracht, werd het in 1979 afgemeerd in de Leuvehaven en ingericht als museumschip. De ‘Buffel’ is in de afgelopen 33 jaar een grote publiekstrekker voor het museum geweest. Meer dan 3,5 miljoen bezoekers, waarvan 400.000 scholieren, gingen op ontdekkingsreis naar de geheimen van het voormalig marineschip. In 2007 werd het schip nog ingrijpend gerenoveerd en ingericht met een interactieve presentatie voor jong en oud die zeer populair was bij het publiek en het onderwijs.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder