Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Toetanchamon naar Amsterdam

20 november 2012 [412] Olivier Keun

Na bijna een eeuw wordt het graf van Toetanchamon gesloten voor toeristen. Dat is al rijkelijk laat want de onophoudelijke stroom mensen heeft de gipsen schilderingen al onherstelbaar beschadigd, vooral vanwege de meegebrachte vochtigheid. Maar geen nood: de schatten komen naar Amsterdam.

Howard Carter ontdekte het graf van de in zijn tijd onbeduidende tiener-farao op 4 november 1922. Hij was toen liefst ruim dertig jaar aan het graven in Egypte, voornamelijk nabij Luxor. Het is niet zo dat hij na tal van conflicten pas na kennismaking met de rijke lord Carnarvon zijn slag kon slaan: toen duurde het nog vijftien jaar.
De ontdekking van Toetanchamon en zijn ongeschonden schatten was van meet af aan een sensatie en trok onmiddellijk massa’s toeristen. Dat had natuurlijk niet te maken met de geringe status van deze vorst, maar vooral vanwege het feit dat niet meer werd verwacht dat in de Vallei der Koningen nog iets ongeschonden tevoorschijn kon komen. Spannend vonden toeristen het mysterie dat zoveel leden van Carters expeditie kort na de ontdekking stierven. Dat moest wel de ‘vloek der farao’s’ zijn, al werd al snel gezegd dat het meer te maken moest hebben met vergiftigde lucht en bacteriën die na drieduizend jaar vrijkwamen.
Het graf is nu door de Hoge Raad van Oudheden gesloten. Er is een replica gemaakt met behulp van de modernste technieken en in Caïro voor het publiek opengesteld.
En nu komt dus Toetanchamon met een deel van zijn schatten naar Amsterdam: van 28 november tot 5 mei is deze rijkdom te zien in Amsterdam EXPO.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder