Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Gouden Eeuw op tv

20 november 2012 [412] Olivier Keun

In december starten bij de publieke omroep twee nieuwe geschiedenisseries: De Gouden Eeuw (NTR/VPRO) en Welkom in de Gouden Eeuw (NTR). Na de succesvolle reeksen De Oorlog in 2009 en De Slavernij in 2011 is er nu aandacht voor de meest welvarende periode die Nederland ooit gekend heeft.

In De Gouden Eeuw gaat presentator Hans Goedkoop vanaf dinsdag 11 december in dertien afleveringen op zoek naar het historische en toch nog altijd actuele verhaal van deze eeuw. Zondag 9 december start Welkom in de Gouden Eeuw, een achtdelige serie met historische sketches van cabaretiers waar je ook nog wat van op steekt.
De serie De Gouden Eeuw legt de link tussen het heden en de meest welvarende periode in onze geschiedenis. Naast grote economische en culturele voorspoed, kende de Nederlandse samenleving in de 17e eeuw ook een sterke dynamiek ten koste van het oude vertrouwde. In dertien afleveringen van veertig minuten komen thema’s als globalisering, verstedelijking, immigratie, financiële crises, beurs en mediahypes voorbij. En uiteraard ontbreken Michiel de Ruyter, Vondel en Johan van Oldenbarnevelt niet. In de serie zien en horen we onder anderen schrijver Tom Lanoye, Mark Rutte, landschapsarchitect Adriaan Geuze, historicus Geert Mak en schrijfster Margriet de Moor.
De Gouden Eeuw: vanaf dinsdag 11 december, 20.30 uur, Nederland 2 (13 afleveringen van 40 minuten) www.goudeneeuw.nl (vanaf november)

‘Welkom in de Gouden Eeuw’ zijn acht afleveringen van 25 minuten met historische sketches voor jong en oud: humor waar je wat van opsteekt, want alles is ‘echt waar’! Van VOC tot rampjaar, van Rembrandt tot Piet Hein, alles en iedereen passeert de revue. Welkom in de Gouden Eeuw wordt gespeeld door cabaretiers Alex Klaasen, Plien van Bennekom, Martine Sandifort, Marcel usters, Ellen Pieters, Hans Kesting en vele anderen, en is geschreven en geregisseerd door Niek Barendsen, ook werkzaam als auteur en coördinator drama bij Het Klokhuis. Welkom in de Gouden Eeuw: vanaf zondag 9 december, 18.30 uur, Z@pp.
Ook in december begint in het Amsterdam (s Historisch) Museum een grote tentoontstelling over de Gouden Eeuw, en verschijnt ‘De Gouden Eeuw, proeftuin van onze wereld’ bij Walburg Pers in Zutphen, geschreven door Hans Goedkoop (presentator van de televisiereeks en van Andere Tijden) en Kees Zandvliet, hoogleraar aan de UvA en hoofd presentaties bij het Amsterdam Museum.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder