Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

De resten van 40TW194

20 november 2012 [412] Olivier Keun

Onlangs waarschuwde het Israelische leger een Franse journalist dat hij moest maken weg te komen uit een huis in Gaza Stad omdat een aanval ophanden was. De Fransman was stomverbaasd: hoe konden de Israeli’s weten dat hij daar was? Hoe anders, primitiever, ging dat toe tijdens één van de grootste militaire acties van de 20ste eeuw, de landing in Normandië! De stoffelijke resten van 40TW194, opgeduikeld uit een schoorsteen, vertellen een bizar verhaal

40TW194 was een duif in dienst van het National Pigeon Service van de Royal Airforce. De Britten gebruikten veel postduiven om berichten van het vasteland naar huis te halen, in dit geval naar Reigate, waar Montgomery de Operation D-Day coördineerde. Heel veilig was dat niet, reden waarom de duiven meestal in het Engels geschreven berichten transporteerden. Met 40TW194 was dat niet geval: dit bericht is zwaar versleuteld. De duiven waren helden, laat dat maar aan de Britten over: ze decoreerden er 32 met de Dickin Medal, een hoge militaire onderscheiding. Een spectacelduif was William of Orange, die in september 1944 vanuit Arnhem (Slag om Arnhem) in bijna 3,5 uur naar zijn thuisbasis terugvloog. Omdat de Duitsers eveneens duiven gebruikten (net als in WO I en al in de 19de eeuw), maakten beide kanten tevens gebruik van slechtvalken om ‘vijandige’ duiven uit de lucht te plukken.
40TW194 raakte in 1944 bekneld in een schoorsteen, kwam om het leven en schrompelde ineen tot enkele botjes, plus het rode kokertje met het bericht. De eigenaar van de woning onder de schoorsteen in Bletchingly wilde onlangs zijn huis verbouwen en stiet op dit merkwaardige slachtoffer van de oorlog. De resten gaan naar een plaatselijk museum.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder