Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Autoroute WO I

20 november 2012 [412] Olivier Keun

De Vlaamse Westhoek blijft onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Naar aanleiding van de honderdjarige herdenking van de ‘Groote Oorlog’ ontwikkelt Westtoer zes nieuwe toeristische autoroutes met de Eerste Wereldoorlog als rode draad. De eerste autoroute ‘Ypres Salient’ is begin november voorgesteld in Ieper.

De ‘Ypres Salient’-route vertelt het verhaal van het front rond Ieper. Onderweg ontdekt de bezoeker  het verhaal van de Groote Oorlog in de Westhoek. Belangrijke bezienswaardigheden als Tyne Cot Cemetery, het Studentenfriedhof in Langemark, het Memorial Museum Passchendaele 1917, Hill 60 en de John McCrae-site nemen de bezoekers mee naar de periode 1914-1918. De autoroutes van de derde generatie zijn telkens opgebouwd rond een centraal WOI-thema.  Het rijden is niet langer het doel op zich, maar een middel om zich te verplaatsen naar de herdenkingsplaatsen. Sterke verhalen zorgen voor een extra dimensie.  Voor het comfort zijn de routes bewegwijzerd met de bekende zeshoekige signalisatieborden. Ze zijn eveneens in circuitvorm uitgewerkt en tellen gemiddeld 65 à 75 kilometer. De illustraties in de eigentijdse brochures zijn een combinatie van archiefbeelden en hedendaagse foto’s van beroepsfotograaf Bart Heirweg. Elke editie is voorzien van een handige uitklapkaart en ‘roadbook’, waarop de verschillende bezienswaardigheden zijn aangeduid.
De brochures van de nieuwe autoroutes zijn individueel te koop. Na de opening van de laatste route zijn de routes ook gezamenlijk te verkrijgen in een verzamelbox met een extra boekje dat het verhaal van WOI samenvat.

De volgende vijf routes worden voorgesteld in 2013 en in het voorjaar van 2014 :
IJzerfront (omgeving Nieuwpoort en Diksmuide), Frontleven (omgeving Poperinge en Heuvelland), Pionier (omgeving Zonnebeke, Wervik, Comines-Warneton, Comines France en Wervicq Sud), Vrij Vaderland (omgeving Veurne) en Niemandsland (omgeving Diksmuide en Langemark-Poelkapelle).
De toeristische WO I-autoroutes worden gerealiseerd met steun van het Departement Internationaal Vlaanderen. Deze routes vervangen de huidige autoroutes ‘In Flanders Fields’, ‘IJzerfront’ en ‘Bachten de Kupe’.
De Ypres Salient-brochure (56 blz.) is te koop voor €6 (zowel in het Nederlands als in het Engels) bij de diensten voor Toerisme van de Westhoek. Bestellen kan ook via de website www.100jaargrooteoorlog.be of telefonisch op het nummer 050/30 55 00.
Website www.100jaargrooteoorlog.be

Tijdens de persconferentie is ook de website www.100jaargrooteoorlog.be officieel voorgesteld. De website komt tegemoet aan de grote nood van de bezoeker voor duidelijke en praktische informatie over de ‘Groote Oorlog’ en de herdenkingsactiviteiten in de streek. Deze website geeft een volledig overzicht van het WO I-aanbod in West-Vlaanderen: de ‘must sees’, de WOI-musea en bezoekerscentra, het WOI-erfgoed, de WOI-routes, de geplande herdenkingsevenementen en nieuwsfeiten.
Wie tijdens een bezoek aan de streek een verblijf wenst te koppelen, krijgt een overzicht van logeeradressen in de Westhoek. De website is beschikbaar in het Nederlands via www.100jaargrooteoorlog.be en in het Engels via www.greatwarcentenary.be.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder