Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

20 november – Edmundus van East Anglia

20 november 2012 [412] Olivier Keun

De gelukkige is de veertienjarige Edmundus. Hij wordt koning van wat nu  Engeland is. Vikingen komen in die tijd met hun schepen naar de Engelse  kusten en richten verwoestingen aan. Steeds vaker overwinteren ze aan land. Allengs winnen ze terrein, totdat ze aan de grens van Edmunds koninkrijk staan en zijn gebied opeisen. Omdat zij […]

De gelukkige is de veertienjarige Edmundus. Hij wordt koning van wat nu  Engeland is. Vikingen komen in die tijd met hun schepen naar de Engelse  kusten en richten verwoestingen aan. Steeds vaker overwinteren ze aan land. Allengs winnen ze terrein, totdat ze aan de grens van Edmunds koninkrijk staan en zijn gebied opeisen. Omdat zij niet willen beloven goed  voor de bevolking te zullen zorgen en de kerk te zullen respecteren, besluit Edmund om de strijd aan te gaan.

Zijn leger blijkt veel te klein en hij  versliest de slag. Edmundus wordt gevangen genomen en door de vikingenleider Ingvar gruwelijk gemarteld en gedood. Zijn verering als martelaar is in Engeland groot. Beroemd zijn de abdijkerk van Bury Saint Edmunds (bury=begraafplaats), waar zijn relieken worden bewaard en de Saint Edmund-the-King in Londen.

Moderne namen afgeleid van Edmundus van East Anglia
Eamon
Edmee
Edmond
Edmund
Ned
Neddy
Edmonda
Edmonde
Edmunda
Edmunde


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder