Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

14 november – Jozef Pignatelli

14 november 2012 [412] Olivier Keun

Jozef is een Hebreeuwse naam en betekent God geeft vermeerdering. Jozefs familie woont in Spanje, maar komt oorspronkelijk uit Italië.

Daar wordt  Jozef op zijn zestiende jezuïet. Dan verbiedt de Spaanse koning in 1767 de  organisatie van de jezuïeten.

Alle paters worden uit het land verbannen. Jarenlang zwerven Jozef en zijn  vrienden door Zuid-Europa. In steeds meer landen zijn de jezuïeten  niet meer welkom. Jozef doet er alles aan om de groep in stand te houden.  Hij verzamelt en bewaart alles wat met de geschiedenis van de jezuïeten te maken heeft, zodat ze niet kunnen worden vergeten. Pas na zijn dood wordt de jezuïetenorde opnieuw officieel opgericht.

Moderne namen afgeleid van Jozef Pignatelli
Beppe
Guiseppe
Jo
Joe
Joep
Joes
Joop
Jos
José
Josef
Josephus
Sef
Seppe
Fien
Josefa
Josefien
Josephina
Josephine
Josine
Phina


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder