Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

7 november – Willibrord

07 november 2012 [412] Olivier Keun

De naam Willibrord betekent waarschijnlijk de sterke speerwerper. Als klein jongetje leeft Willibrord al tussen de monniken in een klooster in Engeland.

Willibrord studeert ijverig en voelt zich aangetrokken tot de peregrinatio. Dit  betekent dat de monniken het klooster verlaten om in vreemde en gevaarlijke streken het geloof te verkondigen. In 690 steekt Willibrord met een groep kloosterlingen de Noordzee over. Hij wil de Friezen bekeren tot het christendom. Zonder pardon sloopt Willibrord tempels en beelden van de oude goden. Daarvoor in de plaats laat hij kerken bouwen. Hij sticht ook kloosters in Limburg en  Luxemburg.

Hij kiest de oude Romeinse vestingplaats Utrecht als zijn hoofdkwartier. Hier bouwt hij op de fundamenten van een oude kerk een nieuwe, die hij wijdt aan Sint-Maarten (11 nov.). Dit kleine kerkje is de voorloper van de Domkerk in Utrecht.

In 695 wijdt de paus hem tot bisschop. Als eerste bisschop van Utrecht leidt  Willibrord de jonge Nederlandse kerk.

Moderne namen afgeleid van Willibrord
Bo
Bord
Brord
Wilbert
Willibrordus
Willie
Willy
Willybrordus


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder