Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

30 oktober – Alphonsus Rodríguez

30 oktober 2012 [412] Olivier Keun

De naam Alphonsus betekent bereid tot de strijd. Rodriguez betekent machtig door roem. Alphonsus Rodríguez leidt een gelukkig leven met zijn vrouw en drie kinderen. Dan gebeurt er iets vreselijks...

De naam Alphonsus betekent bereid tot de strijd. Rodriguez betekent machtig door roem. Alphonsus Rodríguez leidt een gelukkig leven met zijn vrouw en drie kinderen. Dan gebeurt er  iets vreselijks. Vlak na elkaar sterven alle drie de kinderen en ook zijn vrouw. Verdrietig trekt Alphonsus zich terug in een klooster. Hij is dan 38 jaar oud. In het klooster werkt Alphonsus als portier. Omdat hij een diep geloof heeft en zo armoedig mogelijk leeft, maakt Alphonsus grote indruk op de mensen die hij ontmoet. Alphonsus wordt helemaal bewonderd als blijkt  dat hij bijzondere dingen kan zien. Zo verschijnt Maria vaak aan hem, soms met Jezus op haar arm.

Moderne namen afgeleid van Alphonsus:
Alfons
Alfonso
Alfonsus
Alonso
Alphons
Alphonse
Alphonsius
Alphonsus
Fokke
Fonne
Fons
Roderich
Roderick
Roderik
Rodrigo
Rodrigue
Rody
Rorich
Ruy


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder