Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Nederlands-Indië; verzwegen geschiedenis?

28 oktober 2012 [412] Olivier Keun

Het Nederlandse verleden in Indië blijft de gemoederen beroeren. Er is nog veel onverwerkt; leed, maar ook ontroering om wat verloren is, nostalgie. Bij de verwerking helpt het als erover wordt gepraat en geschreven. Hier heeft mevrouw Robin van Doorn een belangrijk hoofdstuk toegevoegd met haar onderzoek ‘Verzwegen geschiedenis’.

Oorlog en bezetting in Nederlands-Indië staan in haar onderzoek centraal en ze stelt zich de vraag hoeveel we nog weten van deze kennis: vandaar min of meer de titel. Al dan niet bewust verzwegen, dat wil mevrouw Van Doorn voorkomen door de kwestie van vanuit verschillende gezichtspunten aan te pakken: door het afnemen van interviews met bekende auteurs en deskundigen, het lezen van dagboeken, literatuur van vele ex-geïnterneerden en andere publicaties. Veel informatie is daardoor uit eerste hand en nog niet eerder gepubliceerd. De directe aanleiding van haar onderwerp is de gevangenschap van haar oma Cato in één van de beruchtste jappenkampen, Tjideng, tijdens de oorlog in Nederlands-Indië. Het onderzoek is door de KNAW (Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen) bekroond met de Onderwijsprijs, een eervolle onderscheiding.

Zie ook:
http://www.indischherinneringscentrum.nl/content/nieuwsbrief-14-juli-2012

Het onderzoek is gratis te downloaden op de website van het KNAW


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder