Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

21 oktober – Ursula van Keulen

21 oktober 2012 [412] Olivier Keun

De naam Ursula is afgeleid van het Latijnse woord voor beer, ursus. De knappe en wijze prinses Ursula leeft in de vijfde eeuw in Brittannië. Haar roem is wijd en zijd bekend en komt ook de ongelovige prins Aetherius ter ore. Hij vraagt haar ten huwelijk. Ursula stemt toe, maar eist dat hij zich eerst […]

De naam Ursula is afgeleid van het Latijnse woord voor beer, ursus. De knappe en wijze prinses Ursula leeft in de vijfde eeuw in Brittannië. Haar roem is wijd en zijd bekend en komt ook de ongelovige prins Aetherius ter ore. Hij vraagt haar ten huwelijk. Ursula stemt toe, maar eist dat hij zich eerst tot christen laat dopen. Ook moet Aetherius toestaan dat zij met 11.000 meisjes per schip een pelgrimsreis naar Rome maakt. Het reisgezelschap wordt in Rome ontvangen door de paus. Deze is zo onder de indruk van de gelovige vrouwen, dat hij met hen wil terugreizen. Het gezelschap gaat te voet de Alpen over en vervolgens met de boot vanaf Bazel over de Rijn. Wanneer ze bij Keulen zijn aangekomen, worden ze overvallen door de  Hunnen. Deze ongelovige krijgers vermoorden met hun pijlen de mooie Ursula, de paus en bijna alle reisgenoten. Alleen Cunera (12 juni) weet te ontsnappen.

Moderne namen afgeleid van Ursula
Ursel
Ursul
Ursule
Orsalina
Orsaline
Orsolya
Ursela
Urseltsje
Ursi
Ursina
Ursuline


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder