Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Het beeld van WO I in Brugge

14 oktober 2012 [412] Olivier Keun

Op 14 oktober 2014, precies 100 jaar na de Duitse inval in Brugge, opent in de Stadshallen van Brugge een grote fotografietentoonstelling onder curatorschap van Magnumfotograaf Carl De Keyzer. Samen met co-curator David Van Reybrouck selecteerde hij historisch beeldmateriaal van 'de Groote Oorlog'.

In een tweede luik presenteert De Keyzer eigen werk, naast dat van negen buitenlandse collega-fotografen van het vermaarde Magnum-fotoagentschap. Onder meer Alec Soth, Thomas Dworzak, Alex Majoli, Mark Power, Antoine D’Agatha, Nikos Economopoulos en Chien-Chi Chang nemen deel aan deze expositie. Reflectie rond het thema oorlog in verschillende landen staat hier centraal. Overal in deze tentoonstelling staat de kracht van het beeld voorop; het project kadert in die zin binnen de sterke traditie van kunsttentoonstellingen die Brugge vandaag kent.
Tegelijk met de fototentoonstelling opent eveneens in de Stadshallen een historische tentoonstelling die het verhaal brengt van Brugge tijdens de Eerste Wereldoorlog. Brugge staat in de kijker als garnizoenstad, als frontstad, als bezette stad en als centrum van de Duitse Marine. Curator prof. Dr. Sophie De Schaepdrijver, historica en autoriteit op het gebied van ‘de Groote Oorlog’, put voor dit verhaal uit de research van lokale onderzoekers en kadert alles nationaal en internationaal.
Naast deze twee grote pijlers zullen in Brugge gedurende de periode 2014-2018 door een ruime en verscheiden groep culturele partners initiatieven worden genomen rond de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Tentoonstelling van 14-10-2012 tot 22-2-2015
Stadshallen, Markt 7, B-8000 Brugge


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder