Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Nieuw leven voor Belgisch muzikaal erfgoed

11 oktober 2012 [412] Olivier Keun

Dankzij de Koning Boudewijnstichting verwierf de Koninklijke Bibliotheek van België een uitzonderlijke verzameling muziekhandschriften van de Belgische componist Henry Vieuxtemps (1820-1881). De instelling wil dit erfgoed nu nieuw leven inblazen met een concert en een originele virtuele tentoonstelling.

In 2011 wist het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting de hand te leggen op een uitzonderlijke collectie met 32 muziekhandschriften van de Belgische violist en componist Henry Vieuxtemps (1820-1881). Daartoe behoorden 22 autografische handschriften en twaalf daarvan waren nooit eerder uitgegeven. Dankzij de tussenkomst van het Fonds Abbé Manoël de la Serna van de Koning Boudewijnstichting werd dit geheel nauwelijks een maand geleden, in september 2012, nog aangevuld met het autografisch handschrift van een tot dan toe volledig onbekend werk van de musicus, zijn enige opera, La fiancée de Messine.
De Koninklijke Bibliotheek van België kan dit geheel ontsluiten op verschillende manieren, de ene gericht op wetenschappers, de andere op het grote publiek. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een concert. Op vrijdag 12 oktober vertolkt het Trio Talweg dan ook, naast het trio van Maurice Ravel, het Trio sur L’Africaine van Vieuxtemps waarvan het handschrift voortaan wordt bewaard in deze instelling. Diezelfde dag verschijnt er op de website van de Koninklijke Bibliotheek een virtuele tentoonstelling met als titel ‘Henry Vieuxtemps’. Aan de hand van een groot aantal onuitgegeven documenten schetst deze tentoonstelling leven en werk van deze uitzonderlijke componist en virtuoos.

Koninklijke Bibliotheek van België
Kunstberg of Keizerslaan 2
1000 Brussel
+32-(0)2-519.53.11
info@kbr.be
www.kbr.be


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder