Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Kennismaken met de Vikingen

04 oktober 2012 [412] Olivier Keun

‘Op viking gaan’ betekent op handelsreis of op rooftocht gaan. Deze activiteit is vele malen genoteerd op runenstenen. In de 19de eeuw bedachten archeologen een naam voor de Scandinaviërs die dergelijke teksten schreven: Vikingen.

Er bestaan heel wat mythen rondom dit zogenaamd gewelddadige en roofzuchtige volk. Wat is daarvan waar? Op de tentoonstelling Vikingen! worden de mensen voorgesteld die tussen 750 en 1100 voornamelijk in het kustgebied van Scandinavië leefden. Door archeologisch onderzoek is veel bekend geworden over deze Vikingen. Ze woonden in langgerekte landhuizen en hielden een klein ras koeien, tamme varkens, kippen en schapen. In huis bewaarden ze waardevolle spullen in kistjes en kastjes die op slot konden. Vikingen aten van houten borden, netjes met een lepel en mes. Hun kleding was kleurrijk en ze droegen graag sieraden.
De kennis over Vikingen wordt toegankelijk gepresenteerd in een aantal thema’s.  Elk onderwerp is visueel afgebakend. Als eerste leert de bezoeker over hun uiterlijk, levensverwachting en persoonlijke verzorging. Daarna volgt de woonsituatie, waarbij ook vrijetijdsbesteding en eetgewoonten aan bod komen. Religie is een apart thema, dat uitgebreid behandeld wordt. Het geloof van de Vikingen was lange tijd een combinatie van het oude Asengeloof en het christendom. Dat komt bijvoorbeeld tot uitdrukking in de decoratie van sieraden. Een apart deel van de tentoonstelling is gewijd aan de omgang met de dood. Overledenen werden gecremeerd en in een urn begraven. Aan de dode werden grafgiften meegegeven, die hem of haar moesten helpen om de tocht naar het paradijs te maken. Niet iedereen kwam in hetzelfde paradijs terecht. Waar je naartoe ging, werd bepaald door de manier waarop je stierf. Kwam een man om in een gevecht, dan ging hij naar het Walhalla, het paradijs van de god Odin waar zogenoemde walkuren hem verwelkomen.
Een ander thema is vakmanschap. Te zien zijn ruwe materialen die Vikingen bewerkten en gereedschappen die ze daarbij gebruikten. Een voorloper van de strijkplank en het strijkijzer zijn hier te zien, maar ook zilveren broches en wapentuig. De laatste thema’s op de tentoonstelling zijn natuurlijk de beroemde handelsreizen en rooftochten die Vikingen ondernamen. Ze verdienden behoorlijk aan mensenroof en slavenhandel. Hun plundertochten door de Lage Landen komen helaas niet aan bod. Wel wordt verteld over de handel over zee, zoals met India en Egypte. Een Arabische gezant schrijft in de 10de eeuw over een ontmoeting met Vikingen bij de rivier Wolga. Hij verbaast zich erover hoeveel geld Vikingen over hebben voor mooie kralen.
De tentoonstelling in het Drents Museum biedt een ontmoeting met de mensen die wij Vikingen noemen. Bijzondere en alledaagse voorwerpen, toegankelijke teksten en leerzame spellen zorgen voor een aangename kennismaking met deze Scandinaviërs die meer dan duizend jaar geleden leefden. (inge Schriemer)

Assen (NL)
Drents Museum
Brink 1
0031-592 37 77 73
www.drentsmuseum.nl
Vikingen!
Tot 28 oktober, di t/m zo 11-17 uur


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder