Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Werelddierendag gevierd

26 september 2012 [412] Olivier Keun

Sinds 1930 wordt wereldwijd één dag per jaar extra aandacht gegeven aan de dieren. Althans: onze huisdieren. Niet zonder reden is 4 oktober de dag.

Het initiatief zou zijn gekomen van de Boheemse Ilse Winter. Zij overtuigde Margaret Ford van de mondiale vereniging voor dierenbeschermers van het nut van het uitroepen van een Werrelddierendag. In mei 1929 werd in Wenen voor de derde keer een dierenbeschermingscongres gehouden. Er namen 152 dierenbeschermingsorganisaties aan deel, afkomstig uit 32 landen. Het congres nam punt 23 van de agenda over: het instellen van een jaarlijkse Werelddierendag. Daarvoor koos men 4 oktober omdat dit de sterfdag van Franciscus van Assisi was. Dit werd bevestigd op het congres van 8 mei 1931 in Florence.

Franciscus is eigenlijk ’s avonds op 3 oktober gestorven, maar doordat men destijds de tijd na zonsondergang bij de volgende dag telde, werd het 4 oktober. Franciscus was rijk geboren en werd als jongeling verwend. Hij raakte echter betrokken bij oorlogen, kreeg akelige ziekten, die hij overwon. Hij werd geraakt door de ellende en armoede die hij aantrof en besloot al zijn bezittingen weg te geven, tot grote woede van zijn vader. In 1223 vaardigde hij een regel uit dat zijn volgelingen goed moesten zijn voor de armen, de dieren en de vogels. Franciscus zou voor dieren hebben gepreekt.

Bekijk leuke historische beelden, waaronder:

– Een komische tekenfilm over problemen die honden onbedoeld kunnen veroorzaken.
– Een fragment uit een journaal waarin diverse soorten katten te zien zijn (1935).
– Werelddierendag op 4 oktober. De rechten van het dier.
– Documentaire over spinnen. Zijn spinnen griezelige insecten of verbazingwekkende wezens?

Klik hier om de beelden te openen


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder