Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Made in Germany: kwaliteit

26 september 2012 [412] Olivier Keun

Een protectionistische, anti-Duitse maatregel van de Britten pakte averechts uit. In plaats van dat de Engelsen Duitse waar links lieten liggen, was "Made in Germany" meer en meer een kwaliteitsgarantie.

Het is nu 125 jaar geleden dat de Britse handelsautoriteiten de verkoop van Sheffield-messen wilden beschermen tegen buitenlandse concurrentie, met name Duitse, door de verplichting om het land van productie te vermelden. De Britse economie verkeerde in 1887 nog in betrekkelijke superioriteit tegenover de andere Westerse landen, maar voelde zich bedreigd. Het “Made in”-etiket draaide uit op een drama. Al gauw bleken de Duitse producten een stuk beter, en goedkoper, zodat ook de Britten het “Made in Germany”-etiket beschouwden als waarmerk voor kwaliteit.
Dat is sindsdien alleen maar sterker geworden en het label is voor de Duitse middelgrote industrie van eminente waarde gebleken. Vooral in Azië wordt blindelings vertrouwd op de superioriteit van alles wat schuil gaat achter “Made in Germany”. En de Duitsers zelf waken er met grote zorgvuldigheid voor, de klanten niet teleur te stellen.
De wereldmerken als BMW, Porsche, Mercedes en Siemens hebben het niet eens nodig: die stralen al van verre kwaliteit uit, waarvoor graag fors wordt betaald. “Made in Germany” is uitgegroeid tot boegbeeld van het nieuwe Duitse Wirtschaftswunder.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder