Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Katyn: schandaal rond massamoord

26 september 2012 [412] Olivier Keun

Tot decennia na 1945 bleven zowel de Russische, Britse, maar ook de Amerikaanse overheden volhouden dat de slachting van 22.000 Poolse krijgsgevangenen in Katyn het werk van de Duitsers was.

In 1940 verzamelden de Sovjets in Katyn, nabij Smolensk, meer dan 20.000 Poolse officieren en burgers en vermoordden hen in koelen bloede. De Russen waren in één medogenloze klap verlost van de Poolse elite.
In 1939 waren Hitler en Stalin overeen gekomen om gelijktijdig Polen binnen te vallen en te verdelen. Bij de inval namen de Russen 22.000 Polen gevangen, de latere slachtoffers van Katyn. Toen de Duitsers vervolgens Rusland onder de voet liepen en in 1943 het massagraf in Katyn ontdekten, ontkenden de Russen bij hoog en bij laag hun betrokkenheid. Goebbels maakte er een hele show van, maar wist de opgetrommelde Britten en Amerikanen ervan te overtuigen dat het echt de Russen waren die deze beestachtigheid hadden begaan. En hier begint het schandaal van Katyn, want zowel de Britten als de Amerikanen wilden er niks van weten en bleven achter Stalin staan: de Duitsers hadden het gedaan. Zowel Churchill als Roosevelt wisten inmiddels de ware toedracht, maar verboden de onthulling: dat kwam niet in de oorlogsstrategie van pas. De censuur ging zo ver dat Poolse radiostations in de Verenigde Staten werd verboden de kwestie te bespreken, op dreiging van verlies van zendlicentie. Nog in de jaren zeventig verzette de Britse (Labour-) regering zich tegen het oprichten van een Katyn-monument.
Oostelijk Polen bleef in Russisch bezit, zoals Stalin met Hitler had afgesproken. De overlevende Polen werden uit dit gebied verdreven naar oostelijk Duitsland, oostelijk van de Oder/Weichselgrens, dat aan Polen werd gegeven. Gorbatsjov en Jeltsin gaven in de jaren negentig de Russische schuld toe, later onderstreept door Poetin, die ter plekke zelfs op zijn knieën viel. Het is de Amerikaanse wetgeving van openbaarheid van archieven die de nu onthult dat Roosevelt al in een vroegtijdig stadium op de hoogte was van de waarheid, maar een ander verhaal bleef vertellen.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder