Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

De vrouw van Jezus?

26 september 2012 [412] Olivier Keun

Het is een heikel punt, onder meer doordat het dogma van het celibaat in de katholieke kerk wordt ondergraven: was Maria Magdalena de vrouw van Jezus?

De Amerikaanse wetenschapper Karen King (universiteit van Harvard) onthulde een stukje papyrus uit de 4de eeuw, slechts enkele centimeters groot, waarin sprake is van Jezus’ vrouw. De geestelijkheid is in rep en roer, want telkens als de suggestie opduikt dat Maria Magdalena -want om haar moet het wel gaan- Jezus’ echtgenote zou zijn, wordt dit in alle toonaarden ontkend. Het zou allerlei theologische dogmatiek onderuit halen, niet in de laatste plaats dat van het celibaat.
Wat pleit vóór de suggestie is dat elke joodse man al jong trouwde, en dat Maria zeker de meest vooraanstaande onder Jezus’ vrouwelijke volgelingen was. Karen King zegt niet dat ze het bewijs heeft gevonden, maar dat de aannemelijkheid is toegenomen. King is overigens één van ’s werelds grootste deskundigen op het gebied van gnostieke tekstinterpretatie. Zij weet zeker dat de Koptische tekst is gebaseerd op een Grieks origineel, van christelijke oorsprong is en daardoor van onverdachte snit.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder