Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

De beste geschiedenisboeken

26 september 2012 [412] Olivier Keun

Op het lijstje geschiedenisboeken die strijden om de Librisprijs staan twee biografieën, twee noodlotonderwerpen en een studie over de Middeleeuwen. Op 27 oktober valt de hoofdprijs van 20.000 euro.

Op de zogeheten ‘shortlist’ staan vijf genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2012:
– Bart van der Boom, ‘Wij weten niets van hun lot’. Gewone Nederlanders en de Holocaust
– Jos Palm, Moederkerk. De ondergang van Rooms Nederland
– Peter Raedts, De ontdekking van de Middeleeuwen. Geschiedenis van een illusie
– Jan Willem Stutje, Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Een romantische revolutionair
– H.L. Wesseling, De man die nee zei. Charles de Gaulle, 1890-1970
De prijs is bedoeld voor boeken voor een breed publiek. Wetenschappelijke werken en detailstudies komen dus niet in aanmerking. Het moet wel berusten op degelijk historisch onderzoek. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000,- verbonden.
De prijs wordt uitgereikt tijdens de Nacht van de Geschiedenis op zaterdag 27 oktober in het Rijksmuseum in Amsterdam, de afsluiting van de Maand van de Geschiedenis.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder