Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Belaagd en belegerd

26 september 2012 [412] Olivier Keun

Het belegeren van een stad door, ja, een werkwoord gemaakt van ‘leger’ is ‘belegeren’. Afijn; belegeren, dat riekt naar oude schoolwandplaten die zo subliem een sterk verhaal van je geschiedenisleraar verbeeldden. Maar ook in onze dagen, met zijn oorlogsvoering die meer op guerilla en terrorisme lijkt te stoelen, komen belegeringen voor.

Denk aan Beiroet en meer recent Tripoli of Damascus. Vanuit de Leidse wetenschappelijke wereld ontstond het idee om een veertiental spraakmakende belegeringen uit de geschiedenis opnieuw te beschrijven. Het resultaat is niet alleen een grafisch prachtig boek (ontwerp Magenta, druk Wilco), maar ook inhoudelijk een ijzersterke aanwinst voor de boekenkast. Het zijn niet de minste vertellers die hier met merkbaar plezier uitpakken: Henk Wesseling (Verdun), Dennis Bos (Parijs), Leo Brussé (Batavia), Fik Meyer (Carthago). Tsja; er zit eigenlijk geen misser bij. En voor ons, die zich wel eens afvragen hoe dat ook weer precies zat met Troje of Leiden, is Belaagd en belegerd een snelle raadgever, voorzien van mooie illustraties en heldere kaartjes (beeld: Lizzy van Winsen). (Siebrand Krul)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder