Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Beieren herdrukt Mein Kampf

26 september 2012 [412] Olivier Keun

Markus Söder, minister van Financiën van Beieren, zet de heruitgave van Hitlers 'Mein Kampf' door. De rechten verlopen in 2015 en Södel wil mogelijke profiteurs vóór zijn.

De staat Beieren bezit de rechten op het boek, maar die verlopen in 2015. Het staat dan iedereen vrij het werk opnieuw uit te geven, mits de wet zich daar niet tegen verzet, zoals in Nederland. De soms heftige kritiek op deze stap pareert de verantwoordelijke minister met de opmerking dat hij commerciële partijen de wind uit de zeilen wil nemen. Bovendien wordt de uitgave gedoogd door Dieter Graumann, voorzitter van de Centrale Raad voor Joden. Tot slot zal de inhoud geannoteerd worden door kritische historici zodat -aldus Södel- duidelijk wordt welke onzin Hitler opschreef. Hoewel kritici hun hart vasthouden, is de inhoud met enig zoekwerk op internet te vinden. Maar dan wel zonder annotatie uiteraard, maar misschien ‘overschrijft’ de Freistaat Bayern dat ook wel, in 2015.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder