Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

G-Geschiedenis September 2012

G-Geschiedenis september 2012

21 september 2012 [412] Olivier Keun

Vierde jaargang, september 2012

Met onder meer:

De Krupps
Een Duitse dynastie. Bewonderd om hun ondernemerszin, verguisd als kanonnenmakers

Vliegen bij Temse
Een eeuw geleden trokken de eerste vliegtuigen massa’s volk, bij Temse aan de Schelde bijvoorbeeld

Kroniek & Wetenschap
Nabij Waterloo is het intacte skelet van een gesneuvelde soldaat, met een loden kogel tussen zijn ribben; Was de Middeleeuwer een egoïst?; Een Prins der Vlaamse Letteren: Filip De Pillecyn

De Grote Volksverhuizing
– Een wereld in beweging
– 300 roerige jaren
– Op lemen voeten: het einde nabij: het Romeinse Rijk in de 4de eeuw
– Onbeschrijflijk woest: de invallen van de Hunnen doen Europa sidderen en beven.
– Het raadsel van de Nibelungen
– In het voetspoor van de Bourgonden
– De laatste keizer: Romulus Augustulus en het tragikomische eind van het West-Romeinse Rijk
– Barbaars goud: de kunstschatten van Germaanse vorsten
– Het debacle van Adrianopel. Romes ergste nederlaag sinds Hannibal
– Godenzonen op drift: De odyssee van de Alanen, van de Zwarte Zee naar Afrika
– De Franken in de ‚Zuidelijke Nederlanden‘. Mysterieuze sporen van het volk van Childerik in Doornik

Alledaagse geschiedenis
Vliegeren. Plezier van de eenvoud, liefst aan het strand


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder