Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Waarachtig een uitstekende zaak!

11 september 2012 [412] Olivier Keun

Nu de spoorwegen moeilijke tijden doormaken, publiceert de Vlaams-Nederlandse Stichting Ons Erfdeel een boek dat zelfs de veelgeplaagde pendelaars kan bekoren. De taal- en grensoverschrijdende aanpak spoort helemaal met de doelstellingen van deze vereniging die de samenwerking tussen alle Nederlandssprekenden wil bevorderen, en tegelijk hun cultuur naar anderstaligen wil uitdragen.

De titel van de Franstalige versie, ‘Ces trains qui nous unissent’, maakt deze missie overduidelijk. Vier auteurs namen de trein in verschillende richtingen en beschreven hun tocht over de landsgrenzen heen, achterna gezet door Jonas Lampens die de wereld van het spoorverkeer in sterke zwart-wit foto’s vastlegde. Die actuele reisverhalen worden in een vrij gedurfde lay-out gemengd met gedichten en prozafragmenten van een rist bekende namen die zich door de spoorweg lieten inspireren of in wier werk stations, treinen en reizigers opduiken. Het resultaat is een aantrekkelijke literaire bloemlezing, gedragen door summiere historische duiding. België was pionier van de ijzeren weg; in 1835 werd hier de eerste lijn op het Europese vasteland ingereden, van Mechelen naar Brussel, en het jonge land kreeg al snel het dichtste spoorwegnet ter wereld. In Nederland reed de eerste trein in 1839 van Haarlem naar Amsterdam. Spectaculair was de aanleg van de Moerdijkbrug, die de spoorverbinding tussen Noord en Zuid mogelijk maakte.
Dat het ware geluk slechts in stations te vinden is – een boutade van Anatole France waarmee het boek opent – zullen weinigen nog beamen, maar toch doet deze kunstzinnige uitgave wat wegdromen naar de gloriedagen van de ijzeren weg. ‘Ik heb me verzoend met de spoorwegen; ze zijn waarachtig een uitstekende zaak’, schreef Victor Hugo in 1837 na een tochtje van Antwerpen naar Brussel. Dat kan nog steeds de juiste conclusie zijn. (André Capiteyn)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder