Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Tot 4 november Boon: schrijver met een missie

11 september 2012 [412] Olivier Keun

Louis Paul Boon werd honderd jaar geleden geboren. Voor Het Letterenhuis in Antwerpen was dit aanleiding voor een sobere maar indrukwekkende tentoonstelling over leven en werk van de schrijver.

De tentoonstelling voert de bezoeker door het leven van Boon (1912-1979). Men wandelt langs zijn woonhuizen en maakt kennis met zijn familie. Op verschillende plekken in de tentoonstelling vertelt de schrijver in televisieopnames met kalme stem over zijn leven. ‘Ik heb geen prettige kinderjaren gehad. Ik groeide op in de grauwe straten van een arbeiderswijk.’
Boon groeide op in de fabrieksstad Aalst. Het leven in een fabrieksomgeving en in oorlogstijd vormde Boon en bepaalde zijn idealen. In zijn romans stelt hij dat geloof in vooruitgang ter discussie, evenals consumentisme en prestatiedwang. Zijn boeken worden vanaf de jaren zestig zeer gewaardeerd. Hij treedt op in televisieprogramma’s zoals ’t Is maar een woord. Boon is teleurgesteld in de nieuwe generatie die hem op handen draagt: ‘Jonge mensen profiteren niet van de welvaart, ze zijn niet gelukkig. En zodra ze volwassen zijn, conformeren ze zich aan de massa.’
De tentoonstelling toont diverse boeken, manuscripten, foto’s, filmfragmenten en schilderijen van Boon en eindigt met zijn schrijftafel.
In Stedelijk Museum ’t Gasthuys in Aalst is een tentoonstelling over de historische romans van Boon te zien. Rebellen is te bezoeken tot 30 september 2012. (Inge Schriemer)
Antwerpen (BE)
Letterenhuis Antwerpen
Minderbroedersstraat 22
0032-3 222 93 20
www.letterenhuis.be
www.boon2012.be
Villa Isengrimus, leven en werk van Louis Paul Boon
Tot 4 november, di t/m zo 10-16.45 uur


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder