Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Ondergang Elsevier

11 september 2012 [412] Olivier Keun

In de zomer van 1712, 300 jaar geleden, kwam met de dood van Abraham Elsevier een einde aan één van de befaamdste Hollandse uitgeverijen-drukkerijen. De naam Elsevier hoort tot de bekendste in de uitgeefwereld. De Hollanders komen echter oorspronkelijk uit Leuven.

De Elseviers, zoals zovelen uit het vak uit de Zuidelijke Nederlanden (Leuven), waren eigenlijk boekbinders; ze leerden het drukken en uitgeven bij Plantijn. In de 17de eeuw gaf Elsevier, met vestigingen in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Leiden (waar ze de universiteitsdrukker waren) enorme hoeveelheden titels uit. Veel in Oosterse talen, veel studie-reisboeken in het Latijn en Grieks, maar ook hetw erk van beroemdheden als Bacon, Pascal, Hugo de Groot, Hobbes, Moliere en Descartes. Wat de Elseviers erg hebben geholpen is de (financiële) steun van Plantijn om zaken in Holland te beginnen, alsmede de grote internationale uitstraling van Leiden als centrum van intellectuele kennis. Het grote geld werd echter verdiend met boekenveilingen.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder