Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Vluchten voor geweld

17 augustus 2012 [412] Olivier Keun

Waar oorlog is, vallen slachtoffers. Dat is een waarheid van alle tijden, maar het verschijnsel van vluchtelingen is de laatste eeuw schrikbarender geworden.

Het gaat allang niet meer om enkele honderden bewoners van een bedreigd dorp. In de gevallen van Berlijn in de Koude Oorlog, Nederlands-Indië, Congo en Joegoslavië sloegen duizenden mensen op de vlucht.

De reden is vaak achteraf bizar: omdat ze tot een bepaalde bevolkingsgroep of geloof hoorden. Omdat het nieuws tegenwoordig razendsnel gaat, maar nog net niet zo snel als (valse) geruchten, is paniek vaak oorzaak van vluchtelingenstromen.

Bekijk gratis unieke filmbeelden van:

EVACUATIE UIT INDONESIË
De evacuatie uit Indonesië in de jaren 1950.

KONGO
Onafhankelijkheidsstrijd in de Belgische Kongo.

BOUW BERLIJNSE MUUR
Bouw van Berlijnse muur tijdens dieptepunt van de internationale betrekkingen.

DE BERLIJNSE MUUR
Documentaire over de bouw van De Muur in Berlijn.

OORLOG OP DE BALKAN
Derde Balkanoorlog (1992-2001).


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder