Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Middeleeuwse belasting schokt bewoners

14 augustus 2012 [412] Olivier Keun

Eerst werd gedacht aan een grap van studenten geschiedenis. Maar al gauw sloeg verbazing en vervolgens ergernis toe in Kamerik en omgeving toen bleek dat aanslagen van soms tienduizenden euro’s serieus zijn.

Het gaat om de zogeheten ‘dertiende penning’. Betalen we tegenwoordig de overheid zelfs een tweede of derde penning, in de Middeleeuwen was een dertiende penning soms het verschil tussen armoede en honger. Maar ook tegenwoordig gaat het om forse offers: de dertiende penning loopt op tot 60.000 euro. De aanslag berust op de regel dat bij grondverkoop een bedrag aan eerdere eigenaren moet worden betaald. De penning zal bij wet in 2015 verdwijnen, maar werd nog regelmatig toegepast in Vinkeveen, Baambrugge, Loenen en Abcoude. Juist in Kamerik, waarover nu het rumoer is, werd ze niet meer geïnd. Het is Kasteel Renswoude dat het recht heeft afgestoft, bewust voordat het rijk er een einde aan maakt. Het kasteel wil met de opbrengt de renovatie financieren.
Het leenheerschap van Renswoude, waarop de dertiende penning berust, dateert van ver voor het ontstaan van Nederland. De getroffen grondeigenaren beroepen zich op het feit dat het recht in Kamerik is verlopen, Renswoude baseert zich op de eeuwigheidswaarde van de dertiende penning.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder